Malmöbo åtalas för planerat terrordåd i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig syrisk man bosatt i Malmö åtalas för att ha planerat ett terrordåd med knivar och sprängladdningar någonstans i Köpenhamn.

Samme man friades i fjol för en brandattack mot en shiamuslimsk lokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö.

Det danska dådet skulle ha utförts i november 2016 enligt åtalet, men blev inte av. Den 31-årige mannen, asylsökande i Sverige, greps i slutet av förra året. Han misstänks ha varit medhjälpare till en 21-åring i Tyskland som redan dömts för terrorplanerna.

Brandbombsattentatet mot den shiamuslimska bönelokalen i Malmö ägde i sin tur rum i oktober 2016. Fastigheten rökskadades, men ingen människa kom till skada. Åklagaren i det svenska fallet hävdade att det var ett terrordåd och att mannen var IS-sympatisör. Tingsrätten höll med om att han hade sådana sympatier men friade honom från dådet. Han togs då i förvar av Säpo och hade en tid rapporteringsplikt.

Tusentals tändstickor

De misstänkta attentatsplanerna i Köpenhamn har i danska medier blivit känt som ”tændstikssagen”, eftersom bombmaterialet bland annat bestod av svavlet från tusentals tändstickor.

”Det kan låta amatörmässigt men enligt åtalet var det alltså blodigt allvar, vilket också framgår av domen från Tyskland”, säger åklagaren Anders Risager i ett pressmeddelande.

Den åtalade anklagas för att ha beställt bombmaterialet, batterier, walkie-talkies och två köksknivar på 18 centimeter åt 21-åringen i Tyskland – som alltså dömdes till sex och ett halvt års fängelse.

Ville döda för IS

Attentatsmännen tänkte angripa människor slumpvis, anser Risager.

Under processen i Tyskland kom det fram att Islamiska staten hade fört de två männen samman. I kommunikation med företrädare för IS förklarade sig 21-åringen också reda att döda i terrorrörelsens namn.

Rättegången inleds i Københavns Byret, motsvarande tingsrätten, den 22 januari 2019.

Mannen förnekar brott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.