Flera Malmöbor deltog i en kippavandring under lördagen. Foto: TT

Malmöbor i protestvandring efter hatet mot judar

Uppdaterad
Publicerad

I protest mot den senaste tidens antisemitiska attacker hölls under lördagen en stor kippamanifestation i Malmö.

– Det får vara nog nu, säger Lea Gleitman, 93 år och överlevare från förintelsen.

Utanför den judiska synagogan växte tåget snabbt och hundratals människor tågade sen sakta mot Stortorget. Många bar kippa, den traditionella judiska huvudbonaden.

– Vi känner ett stort stöd från Malmöborna, säger Jehoshua Kaufman som under många är var ordförande för den judiska församlingen i Malmö.

Han är dock mycket oroad över de antisemitiska attacker som kom efter att USA:s president Donald Trump beslöt sig för att utnämna Jerusalem till Israels huvudstad.

I Malmö ropade någon ”skjut och sikta mot judarna” i en megafon på arabiska. Och i Göteborg utsattes synagogan för ett brandattentat.

– Efter kriget trodde jag att det var slut på antisemitismen, säger Lea Gleitman. Men nu har de stått på Möllevångstorget i två dagar och skrikit död åt judarna. Det räcker nu.

När tåget kom fram till Stortorget fördömde en rad talare attackerna. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) berättade om judiska vänner som känner sig begränsade genom att de inte vågar visa sin judiska identitet

– Jag känner både förtvivlan och hopp, sa hon. Samtidigt visar den här manifestationen där så många människor deltar att det finns ett ljus.

Foto: Lisa Ovesen

Arbetar med skolelevers värderingar

I Malmö pågår sen en tid tillbaka också ett samarbete mellan den muslimska församlingen och den judiska församlingen. I manifestationen idag deltog Bassem Nasr (MP), kommunpolitiker och aktiv i palestinarörelsen.

– För mig, som svenskpalestinier, är det det viktigt att markera att antisemitismen inte får uttryckas i mitt namn, slog han fast.

En annan av talarna, kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), berättade att staden satsar alltmer på att redan i skolan arbeta med elevernas värderingar.

– Men vi har också vuxna som har helt oacceptabla värderingar. Och där behöver vi hjälp från föreningar och församlingar för att rå på de värderingarna, påpekade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.