• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Malmöbor hand i hand bildar en ring runt synagogan i Malmö under en stödmanifestation på lördagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmöbor i kärleksmanifestation för stadens judar

Uppdaterad
Publicerad

På lördagseftermiddagen samlades Malmöbor för att visa kärlek och stöd till Malmös judiska befolkning.

Bakgrunden till arrangemanget är att en israelisk flagga brändes utanför Malmös synagoga under förra helgen.

Enligt Showan Shattak, aktiv som fritidspolitiker i Vänsterpartiet i Malmö och en av arrangörerna, samlades ett 150-tal Malmöbor till manifestationen utanför synagogan i Malmö på lördagseftermiddagen.

– Vi är många som inte vill ha de här såren och konflikterna i vår stad. Vi vill läka de här såren, säger Showan Shattak, som ville visa sitt stöd som privatperson och Malmöbo.

Bred uppslutning

Han betonar att det var en bred skara människor, både muslimer och judar, liberaler, konservativa och socialister, som slöt upp tillsammans för att stötta Malmös judiska befolkning.

– Det här är ingen höger- eller vänsterfråga. Det här är en fråga om humanism, säger Showan Shattak, till SVT Nyheter Skåne.

Syftet med Malmöbornas manifestation var att sända signalen att ”i vårt Malmö ska alla känna sig trygga och hemma”, skriver arrangörerna i sociala medier.

Enligt Sydsvenskan har manifestationen blivit polisanmäld då den hållits på fel plats, sett till tillståndet som givits från polisen. Till SVT Nyheter Skåne säger Showan Shattak att han inte fått anmälan ännu, men att han blev ombedd att flytta bord som användes för manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.