– Det är riktigt illa. Jag som vuxen kan i allafall välja att gå ur den här miljön. Det kan ju inte barnen, de måste vara i den här stressiga miljön dag ut och dag in, säger Malin Lundvall är en av av tusentals förskollärare som sjukskrivits för utmattning. Foto: Sanne Kleiner/TT

Så vill forskarna lösa förskolepersonalens stressiga situation

Uppdaterad
Publicerad

Förskollärare har hög sjukfrånvaro och en ökad psykiska ohälsa. I en ny rapport vid Malmö universitet föreslår forskare hur situationen ska kunna förbättras.

– Det är riktigt illa. Jag som vuxen kan i allafall välja att gå ur den här miljön. Det kan ju inte barnen, de måste vara i den här stressiga miljön dag ut och dag in, säger Malin Lundvall är en av av tusentals förskollärare som sjukskrivits för utmattning.

Forskare har nu tittat på hur situationen för förskollärare kan förbättras. De presenterar nu resultatet för förskolepersonal i hela landet.

”Känsla av otillräcklighet”

– Det finns många krav som måste uppfyllas och man måste välja och prioritera, och när man inte lyckas med det så finns det en känsla av otillräcklighet, säger Sven Persson som tillsammans med Ingegerd Tallberg Broman skrivit rapporten.

De lyfter bland annat fram behovet av att tydligt begränsa förskollärarnas uppdrag.

– Det finns konkreta åtgärder i den här rapporten som man kan ha som underlag för att förbättra situationen i förskolan. Vi vill se mer handling nu, säger Sven Persson.

Krav på rekrytering

Förslagen handlar bland annat om att utbilda mer personal och minska barngrupperna. Men det är inte någon lätt uppgift.

Antalet barn i förskolan har ökat kraftigt senaste åren – bara i Malmö har en fördubbling skett sedan år 2000 – vilket ställer stora krav på rekryteringen.

– Tittar vi 10 år framåt i tiden så ser vi att 70 000 förskollärare måste examineras. Skolverkets statistik visar att bara 39 000 kommer examineras till dess.

Hör Malin Lundvall berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.