En 15-årig kille sitter mitt i sand framför en blå gunga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon försöker Elias ta sig runt på en av Malmös lekplatser. Han beskriver det som förnedrande. Foto: Kristoffer Kold Erlandsen/SVT

Malmös lekplatser inte tillgängliga för Elias: ”Förnedrande”

Publicerad

Malmö stad storsatsar på lekplatser, men det räcker inte för Elias Sjöberg. Han fick oftast sitta vid sidan när jämnåriga barn lekte på lekplatserna när han växte upp i Malmö. Efter stadens renoveringar för miljonbelopp ser Elias Sjöberg ändå brister.

– Det är bra att de försöker, men de lyckas ju inte, säger han.

Elias Sjöberg är 15 år och uppvuxen med rullstol. Han är inte lika intresserad av lekplatser som när han var mindre, men hans intresse för inkludering fick honom komma hit.

– Det blir svårare att utvecklas, svårare att få andra vänner. För de är iväg och leker, jag kan bara sitta och kolla. Lite förnedrande typ, säger han.

Se Elias Sjöberg beskriva bristerna som kan finnas på lekplatserna i Malmö i videon ovan.

Satsar på lekplatserna

Malmö stad har satsat på att rusta upp lekplatserna i staden. På fyra år har staden lagt 66,4 miljoner kronor på att rusta upp men också bygga nya lekplatser.

Andréas Schönström (S), ordförande för tekniska nämnden, förstår kritiken men säger att det är svårt att bygga om allt i alla lekplatser. Men lovar att en lekplats för Elias och alla andra är på plats nästa år.

– Nästa år byggs det en temalekplats helt och hållet för barn med både fysiska och intellektuella funktionsvariationer.

Se staden bemöta kritiken i videon nedan.

Initiativtagarna står framför en av lekplatserna i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Alex Stenroos och Arabela Cosovic syftet med sitt initiativ. Foto: Julia Wiberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.