En hand håller en silverfärgad drönare, huvuddelen av drönaren cirka 30 cm lång. Även en karta över Lund med en cirkel som markerar 1 km från sjukhusets helikopterflygplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönaren vägde drygt 900 gram och flögs över centrala Lund. Enligt tingsrätten utsattes ”andras liv eller egendom för fara”. Foto: Polisen/Luftfartsverket

Flög drönare i centrala Lund – döms till böter

Uppdaterad
Publicerad

En 32-årig man döms för vårdslöshet i flygtrafik för att ha flugit en drönare i centrala Lund. Han flög på högre höjd än vad som tillåts, så långt bort att han inte haft drönaren inom synhåll. Dessutom var drönaren inom den kontrollzon som utgår från helikopterflygplatsen på Universitetssjukhuset.

Det var i oktober förra året som mannen flög en drönare över centrala Lund. Han utgick från Västra stationstorget och flög för att filma byggnader för ett fastighetsbolag.

Nu döms han för vårdslöshet i flygtrafik till dagsböter på totalt 17 200 kronor.

Mannen flög stundvis upp mot 140 meters höjd, 20 meter över vad som är tillåtet utan särskilda tillstånd, och så pass långt bort att han inte ska kunnat se drönaren.

Han ska under flygningen också fått upp varningsmeddelanden om möjlig risk för signalavbrott vilket betyder att han riskerade att tappa kontrollen över drönaren.

Fara för liv och egendom

Enligt förundersökningen var det mycket folk ute under den aktuella dagen och i domen konstateras det att flygningarna gjorts på ett sådant sätt att andras liv eller egendom utsatts för fara.

Domen är ovanlig.

– Det vi har sett tidigare är att någon flugit i flygförbudszoner, säger Tobias Fridarve, samordnare drönarfrågor på Transportstyrelsen.

Polisen: Drönaren var utom synhåll

Mannen erkänner att han flugit över den tillåtna gränsen men menar att han hela tiden hade uppsikt över drönaren. Den polisman som kom till platsen menade tvärtom att drönaren var utom synhåll.

Rätten menar att polismannens uppgifter är trovärdiga, eftersom han är polisiär drönarpilot och har särskild kunskap inom området.

32-åringen uppgav i förhör att han inte visste att särskilda regler gällde i närheten av sjukhusets helikopterflygplats och inte heller hade koll på hur man ställer in höjdbegränsningar i drönarens inställningar.

Detta gäller när du flyger med drönare

Vill man flyga med en drönare i närheten av en flygplats gäller särskilda regler, i Skåne finns det flygplatser i Ängelholm, Ljungbyhed, Kristianstad och Sturup.  

Men det är inte bara de större flygplatserna som berörs.

Från en helikopterflygplats vid ett sjukhus och inom en radie på en kilometer från den måste man informera om att man ska flyga med en drönare. Området i Lund utgår från sjukhusets huvudbyggnad Blocket och går från Norra ringen i norr till Botaniska trädgårdens södra ände i söder och från Ideon i öst till Lerbäcksskolan i väst. Stora delar av centrala Lund berörs alltså.  

Samma regler gäller vid Centralsjukhuset i Kristianstads helikopterflygplats, så även där berörs stora delar av innerstan. 

Även där det förekommer militär verksamhet finns särskilda regler, som vid Ravlunda skjutfält norr om Kivik eller Kabusa skjutfält utanför Ystad.

Information om vilka regler som gäller på vilka områden finns på Luftfartverkets och Transportstyrelsens hemsidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.