För tredje året i rad undersöker forskargruppen Lusax vid Lunds universitet allmänhetens syn på kameraövervakning i olika offentliga miljöer. Den senaste opinionsundersökningen gjordes i början av december 2019.
Precis som föregående år är allmänheten fortsatt positiv till kameraövervakning.
– Det finns olika uppfattningar om varför man tycker att det är bra med övervakningskameror på allmänna platser. En viktig bidragande orsak är sannolikt den nytta allmänheten ser med bildmaterialet i samband med brottsutredningar, säger Markus Lahtinen, universitetsadjunkt i informatik på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Tusen personer tillfrågades
Undersökningen, som gjordes i december i år, visar att närmare nio av tio personer ställer sig positiva till övervakningskameror på offentliga platser och miljöer. Forskargruppen vid Ekonomihögskolan utformade frågeformuläret och opinionsundersökningsinstitutet Kantar-Sifo ställde sedan frågorna på telefon till tusen personer.
De flesta uppfattade att nyttan av övervakningskameror var större än obehaget av att vara övervakad.
– Allmänheten ser inget stort motsatsförhållande mellan kameraövervakning och deras egen integritet. Den personliga integriteten är viktig men man ser också nyttan med kamerabevakning, säger Markus Lahtinen, till SVT Nyheter Skåne, och fortsätter:
– Datainspektionen har tillsynsansvar för det här området och den har en viktig integritetssäkrande roll. Det är till Datainspektionen man ska vända sig till, om man har några frågor eller klagomål kring kamerabevakning. Tyvärr tycks kännedomen om detta förhållande vara låg hos allmänheten.
Kameror fortsätter väcka debatt
Mest positiva var de tillfrågade till kameraövervakning vid gränspassager (81 procent), idrottsevenemang (80 procent) och på gator och torg (77 procent). Mest inverkan på den personliga integriteten upplevde de tillfrågade i parker och grönområden (74 procent), vårdinrättningar som akutmottagningar (68 procent) samt bostadsområden (67 procent).
Enligt Markus Lahtinen har stödet för övervakningskameror inte förändrats så mycket de senaste tretton åren. Även under de två föregående åren har det varit nästan nio av tio, som ställt sig positiva till att ha övervakningskameror på offentliga platser.
– Med tanke på att den underliggande opinionen i stort sett varit oförändrad sedan 2006, har det förvånat mig hur ofta jag stött på uppfattningen om att allmänheten skulle vara emot kameror, säger Markus Lahtinen, universitetsadjunkt på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.