Lisa Forstenius blev påkörd av en elsparkcykel men klarade sig utan skador. Foto: SVT och TT

Elsparksolyckor: Malmö värst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 personer har skadats i olyckor med elsparkscyklar i Malmö de senaste åren. Olycksstatistiken gör Malmö till värst i klassen när det gäller rapporterade elsparksolyckor och nu märks en trend med fler påkörningar.

– 400 olyckor på 2,5 år är mycket, konstaterar Magnus Sandberg, samordnare på Transportstyrelsen.

Siffror från Transportstyrelsen visar att 413 elsparksolyckor, där personer skadats, inträffade i Malmö från 2019 till och med första halvåret 2021. Sett till befolkningsmängd är Malmö alltså hårdast drabbat när det gäller inrapporterade olyckor med elsparkcyklar som lett till personskador.

Under samma period rapporterades 614 olyckor i Stockholm och 391 i Göteborg.

Fler blir påkörda

Den vanligaste typen av olycka sker när den som åker, på ett eller annat sätt, tappar balansen och skadar sig i fallet. På akuten i Malmö har man dock märkt av en oroande trend.

– Andelen patienter som blir påkörda av elskoter har ökat, säger Christian Engvall som är överläkare på akuten i Malmö och fortsätter.

– Vi har inte sett några allvarliga skador av att någon har blivit påkörd. Tack och lov går elskotrarna inte så fort trots att jag tycker att de går för fort.

Malmö hårt drabbat

Magnus Sandberg på Transportstyrelsen påpekar dock att det finns en underrapportering i Stockholm och Göteborg när det gäller olyckor med elsparkcyklar.

– Akutsjukhuset i Malmö rapporterar in fler och har bättre koll på olyckor med elsparkcykel än sjukhusen i Göteborg och Stockholm, säger han.

Trots ett bortfall i rapporteringen från Stockholm och Göteborg så är Malmö förhållandevis hårt drabbat av skador vid olyckor med elsparkcykel, menar Sandberg.

Så samlas olycksstatistiken in

Siffrorna om olyckor med elsparkcyklar kommer från Transportstyrelsens stradaregister.

Strada är ett nationellt system där Transportstyrelsen samlar information om trafikolyckor med personskador som rapporteras in från polisen och akutsjukhusen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.