Representanter från flera kommuner, bland annat Philip Sandberg (L) från Lund mötte civilminster Lena Micko (S). Foto: SVT

Kommuner slår larm hos civilministern om social dumpning

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner som drabbats av ”social dumpning” träffade på tisdagen civilminister Lena Micko (S). Kommunerna, bland annat Lund och Östra Göinge, menar att de får ta emot nya invånare utan egen försörjning, som egentligen hör till en annan kommun.

I en enkät från TT uppger drygt 70 procent av Sveriges kommuner att de upplever att socialt utsatta människor kan ha uppmuntrats – till och med hänvisats – att söka bostad hos dem i stället för i sin hemkommun.

Flera av dem bjöds in till ett möte med civilminstern på tisdagen. Från Skåne kom representanter från Malmö, Lund, Bromölla och Östra Göinge.

– Vi har drabbats av att en kommun har placerat flyktingar hos oss i Lund, men egentligen hör de hemma i den andra kommunen enligt bosättningslagen, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun, till SVT Nyheter.

Vill se över kontakter mellan kommunerna

Under tisdagens möte i Stockholm med civilministern diskuterades hur problemet ska lösas.

– Vi behöver titta på tydliga spelregler, ansvar mellan kommunerna och hur kontakterna ser ut, säger civilminister Lena Micko (S) efter mötet.

Philip Sandberg från Lund var nöjd efter mötet.

– Jag hoppas att det händer något nu efter detta. Som det ser ut nu fungerar det inte i våra kommuner, menar han.

Östra Göinge drabbat

Östra Göinge, som tidigare berättat för TT om hur socialt utsatta familjer till och med transporterats fysiskt till bostäder i den skånska landsbygdskommunen, pekar på problem med oseriösa privata hyresvärdar och bostadsbrist.

– Bostadsmarknaden fungerar inte och anvisningslagen är ett totalt luftslott som inte fungerar överhuvudtaget. Efter två år blir man utkastad, och så ser bostadscoacher till att du flyttar till en annan kommun, säger kommunalrådet Patric Åberg (M) till TT.

– Jag vill att det här ärendet är ett snabbspår i sammanhanget, så att vi kan komma fram till insatser väldigt snart, säger Lena Micko till SVT Nyheter.

TT:s undersökning

TT:s enkät skickades via mejl till socialtjänsten i landets samtliga 290 kommuner den 7 november.

159 kommuner har besvarat enkätfrågorna.

Av dem svarar drygt 85 procent ja på frågan: ”Sker inflyttning av socialt utsatta personer till er kommun från andra kommuner?”

Med socialt utsatta avser kommunerna mest frekvent nyanlända, personer med försörjningsstöd, personer med missbruksproblematik och långtidsarbetslösa.

71 procent av de kommuner som svarat upplever att socialt utsatta människor ”vid något tillfälle kan ha hänvisats eller uppmuntrats att söka bostad” i deras kommun i stället för i sin ursprungliga hemkommun.

116 svarar att det råder bostadsbrist inom kommunen, 43 kommuner uppger att de inte har bostadsbrist.

107 av de kommuner som svarat uppger att deras kommuner ligger antingen i glesbygd eller på landsbygd.

Av de 107 landsbygds- och glesbygdskommunerna uppger 85 stycken att socialt utsatta människor vid något tillfälle kan ha hänvisats eller uppmuntrats att söka bostad där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.