– Jag har bara varit med om eller hört talas om det ett par gånger för egen del och hört kolleger prata om det ett par, tre gånger, säger Camilla Ljungkvist, civilutredare på polisen i Malmö.
Hon har lång erfarenhet av att förhöra barn och ungdomar som är misstänkta för brott.
– De yngsta jag har haft på förhör om misstänkta sexualbrott har varit åtta till tio år gamla. De flesta är några år äldre, vanligast 12 till 13 år, säger Camilla Ljungkvist.
Korta förhörstider
När hon förhör så unga personer sker det i samtalsform.
– Jag vill att de ska berätta för mig vad som har hänt och säger att jag har inte varit på platsen så du måste berätta för mig.
Hon säger att ett förhör med små barn kanske varar i maximalt 20 minuter. De äldre barnen och tonåringarna kan sitta i 30 till 40 minuter.
– De orkar inte längre och det finns ingen mening med att pressa dem och låta dem sitta längre, säger Camilla Ljungkvist.
Familjerna involveras
Hon pratar med både offer och gärningsmän. Hennes mål är att få en samstämmig bild av vad som har skett på en brottsplats.
– Vi samarbetar alltid med socialen när det rör sig om barn och ungdomar under 18 år. De inblandades familjer involveras också, säger Camilla Ljungkvist.
Olika behandlingsformer
På socialförvaltningens kontor i Malmö innerstad träffar personalen ofta ungdomar som har problem, de som är kriminellt belastade eller på andra sätt bryter normer, men sällan de som begår sexualbrott.
– Det händer inte ofta att de är misstänkta för sexualbrott, än mindre för en gruppvåldtäkt, säger Martin Facks, sektionschef för utredarna på Barn och unga.
Han berättar att det finns olika metoder och behandlingsformer för dessa unga förövare.
– Vi arbetar med både öppenvård och med institutionsvård, säger Martin Facks.
Andra problem spelar in
Han säger att socialtjänsten ser till helheten så pojkarna, som det oftast handlar om, kan fungera i skolan, på fritiden och i sina familjer efter rehabilitering och avtjänat straff, om de blivit dömda.
– De här ungdomarna är ofta själva också offer i någon ände. De har ofta andra sociala problem. De kan själva ha varit utsatta för övergrepp eller annan kriminalitet, säger Martin Facks.
Fotnot. SVT Nyheter Skåne har även publicerat en ny artikel med fokus på kvinnliga våldtäktsoffer.