Många psykiatriplatser försvinner under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Svårigheterna att hitta sommarpersonal inom psykiatrin gör att platser som motsvarar en hel avdelning kommer att stängas i Malmö, Lund, Kristianstad och Helsingborg/Ängelholm. Även en barnpsykiatrisk behandlingsavdelning kommer att få hålla stängt.

Flera skånska anhörigföreningar oroas nu över att patienterna ska bli lidande. I Ängelholm är det första gången som den psykiatriska avdelningen hålls stängd.

– När jag funderar på hur det brukar vara så är det katastrofalt. Att stänga en avdelning med så många platser som Ängelholm ändå har och sen skjutsa patienterna till Helsingborg, det kan inte fungera. Det kommer inte att bli bra, säger Lars Bogren, som är ordförande för Schizofreniföreningen i nordvästra Skåne.

Skånska sjukvården

Enligt honom har platserna i Helsingborg redan som det är svårt att räcka till. Han får medhåll av Lena Landin, som är ordförande referensgruppen i handikappfrågor i Klippan.

– Jag blir väldigt förvånad för behovet kommer att finnas. Jag tror tyvärr att konsekvenserna blir att många individer får det jobbigt, säger hon.

Stängt på flera håll

Även i Lund, Malmö och Kristaianstad kommer man att ta bort platser som motsvarar en avdelning på respektive plats. 

För att minska negativa effekter skapar Lund en mellanvårdsenhet under sommarn, där patienter kan vara under dagar och kvällar på vardagar och dagtid på helger.

16 platser i Ängelholm

Eftersom Region Skåne inte har hittat tillräckligt med sommarvikarier kommer avdelningen för sluten psykiatrisk vård i Ängelholm att vara stängd under sju veckor i sommar. Beslutet innebär att nordvästra Skåne då går från 90 till 74 platser inom den slutna psykiatriska vården, och att personer som måste vårdas inlagda får samsas om platserna i Helsingborg eller läggas in på andra håll i Skåne.

– Jag kan förstå att det här låter drastiskt men jag ser fram emot det med tillförsikt.. Vi har toppar men de brukar komma tidigare på våren och senare på hösten så vi tror att detta kommer att gå bra, säger Rose-Marie Sandberg, som är verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i nordvästra Skåne.

Mer öppenvård

De flesta som söker psykiatrisk vård behöver inte läggas in men trots det är alla 90 platser i nordvästra Skåne ibland upptagna. I sommar ska det lägre antalet platser mötas upp med ökade satsningar på öppenvården.

– Vi har stärkt upp med flexibla och akuta tider, säger Rose-Marie Sandberg.

Men det tror inte Lena Landin och Lars Bogren kommer att vara tillräckligt.

– Det är ju inte samma sak. Har man behov av att vara inlagd så måste det finnas möjlighet till det, säger Rose-Marie Sandberg.

Men kan du förstå att man måste göra såhär om man inte har någon personal?

– Absolut. Men det är också märkligt att det alltid är några som blir utsatta varje år. Någonstans fungerar det ju inte. Man undrar hur det är med framförhållningen och hur man tänker långsiktigt, säger Lena Landin.

Lars Bogren är dessutom bekymrad över vad som ska hända med dem som trots allt blir inlagda på en psykiatrisk vårdavdelning.

– Resultatet blir ju bara snabb inläggning, hög medicinering och snabbt ut igen, därför att andra måste in. Det här är inte bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet