Kristianstad kommun anställde fler skräpplockare genom arbetsmarknadspolitiska program. Då minskade skräpmängden drastiskt. Foto: Henrik Nordell

Kristianstads lösning på nedskräpningen: Fler sop-plockare i centrum

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad kommun har bestämt sig för att ta krafttag mot nedskräpning. Men det beror inte på ändrat beteende hos invånarna, utan främst på ökade insatser. Möt personalen som arbetar dagligen med att plocka upp skräp.

Vartannat år genomför Kristianstads kommun en mätning av nedskräpningen i centrum. Den senaste rapporten från år 2018 visar att mängden skräp per kvadratmeter har halverats jämfört med två år tidigare.

Ökade insatser ligger bakom

Extrapersonal har anställts genom arbetsmarknadspolitiska program för att hålla hela staden ren.

Nedskräpningen i Skåne

– Vi har nu en arbetsledare som handleder ett antal personer. De har bland annat anställts genom nystartsjobb och arbetar mot att motverka nedskräpning i det offentliga rummet, säger Henrik Wester, kommunikatör på C4 Teknik.

Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet i Kristianstads stadskärna. Över 60 procent är rester från cigaretter. Snus ligger på en andraplats och därefter kommer papper samt plast.

Vill bli renast i Sverige

I hela stadskärnan handlar det om i genomsnitt  0,26 skräp per kvadratmeter.

– Det är väldigt trist att man ska använda skattemedel till att plocka upp skräp. Jag tycker att attityden hos folk måste förändras. Jag tror att om man har en ren stad, då blir det mindre nedsmutsning, säger Tommy Nilsson, arbetsledare.

Under våren kommer stiftelsen Håll Sverige Rent att presentera sin lista över de renaste städerna. Där hoppas Kristianstad hamna i topp.

– Ska vi nå hela vägen måste vi också se på det personliga ansvaret. Det vi lyckats med nu handlar inte om att Kristianstadsbon skräpar ner mindre, utan att vi plockar mer, säger Henrik Wester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet