Enligt polisen samlades totalt 200 personer till manifestationen på Gustav Adolfs torg i Malmö. En kvart efter start försökte polisen meddela att folksamlingen var för stor. Men arrangören fortsatte genom att hålla tal och uppmana folk att stanna kvar.
När deltagarna inte hörsammade polisens uppmaning att minska antalet deltagare så beslutade kommenderingschef Stefan Sintéus att upplösa demonstrationen. Polisen gick då in med gasmask, visir och hjälm samt ridande poliser och polisbussar.
Flera personer avvisade av polis
SVT:s reporter på plats har sett hur flera deltagare har handgripligen avlägsnats av polisen. Totalt blev tio personer avvisade.
På plats fanns även Malmöbo som tittade på manifestationen.
– Det är flera som blivit arga och provocerade av den här manifestationen. En kvinna sa till mig att detta är ett hån mot alla som har en anhörig som gått bort i covid-19, berättar SVT:s reporter Tove Hansson.
En timme senare hade de flesta demonstranter skingrat sig. Men en del fortsatte söderut mot Triangeln.
Arrangören polisanmäld
Strax innan 14.30 hade folksamlingen skingrats. Kommenderingschefen Stefan Sintéus är nöjd med insatsen:
– Det har varit lugnt och utan våldsinslag. Sammantaget har polisen gjort ett mycket bra jobb, säger han i ett pressmeddelande.
Polisen har också upprättat en anmälan mot arrangören för brott mot ordningslagen.
600 personer deltog i Stockholm
Manifestationen planerades i ett 40-tal länder runt om i världen samtidigt, enligt arrangörerna. I Sverige utfördes den i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Syftet, enligt arrangören, var att manifestera mot restriktionerna som införts för att minska smittspridningen av covid-19. I evenemanget ifrågasatte man också smittans dödlighet och belastningen på sjukvården.
En liknande demonstration hölls den 6 mars i Stockholm, där ungefär 600 personer slöt upp. Då skadades sex poliser i samband med manifestationen.
Coronademonstrationer 20/3
Stockholm. En handfull personer har handgripligen avlägsnats av polisen under protesterna i staden, enligt polisens presstalesperson. Desto fler har avvisats muntligen.
Det är i nuläget oklart om någon misstänks för brott i samband med demonstrationerna. Polisens insats pågår fortfarande, men antalet demonstranter på gatorna blir stadigt färre, enligt polisen.
Stockholm. En handfull personer har handgripligen avlägsnats av polisen under protesterna i staden, enligt polisens presstalesperson. Desto fler har avvisats muntligen.
Det är i nuläget oklart om någon misstänks för brott i samband med demonstrationerna. Polisens insats pågår fortfarande, men antalet demonstranter på gatorna blir stadigt färre, enligt polisen.
Malmö. I Malmö har demonstranterna skingrats och ett fåtal människor med plakat rör sig nu ner mot Möllevångstorget - tätt följda av dialogpoliser.
Enligt SVT:s reportrar på platsen har polisens närvaro avtagit drastiskt den senaste halvtimmen.
Initiala uppgifter från polisen säger att 3-4 personer ska vara omhändertagna i samband med demonstrationen. Samma uppgifter gör gällande att demonstrationen samlade ett 50-tal demonstranter. Polisens presstalesperson på på plats gjorde dock uppskattningen att det rörde sig om 200 personer.
Totalt samlades många fler till platsen för demonstrationen, men enligt våra reportrar på plats har det varit svårt att urskilja exakt hur många som var demonstranter och hur många som bra var nyfiken allmänhet.
Stockholm, kl 15.13. Polisen har bildat en ring med piketbussar runt korsningen Birger Jarlsgatan/Rådmansgatan. Några demonstranter står i mitten av gatan, men stämningen är lugn på platsen.
Polisen har på vägen från Norrmalmstorg avvisat en rad personer.
- Folk har förts iväg, säger Adam Wännman Zetterqvist, SVT Nyheters reporter på plats.
Stockholm. Ett tiotal personer har avvisats av polisen vid Norrmalmstorg i samband med coronademonstrationen på platsen, enligt Daniel Furman, reporter på SVT Nyheter.
Rättelse: Polisen dementerar att någon ska ha frihetsberövats, vilket SVT Nyheter tidigare skrev ovan.
Demonstrationståget, ett hundratal personer starkt, har börjat röra sig från torget mot Kungsgatan via Biblioteksgatan. Antalet personer på plats ska ha minskat något jämfört med en timme sedan.
Stockholm. "Ansvarslöst" säger Stockholms högste politiker.
"Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi", säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad i ett skriftligt uttalande.
Även Stockholms läns landshövding kommenterar demonstrationerna, skriver TT:
"Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning."
Landshövdingen syftar på demonstrationen 6 mars som utgick från Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Hundratals samlades och sex personer skadades.