I samband med dammbygget på Gårdstånga Nygård ska marksensorer grävas ner och de tillsammans med satellitbilder ska ge bönder ny information om när, var och hur mycket man ska bevattna och gödsla. Foto: SVT

Marksensorer ska spara vatten i jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort dammbygge pågår just nu mitt på åkern på Gårdstånga Nygård. Snart ska marksensorer grävas ner och de ska tillsammans med satellitbilder ge bönder ny information om när, var och hur mycket man ska bevattna och gödsla.

Klimatförändringar de senaste decennierna ger Skåne blötare vintrar och torrare vårar, och det gör livet svårare för bönder. På vintern blir det för mycket vatten och på våren blir det allt oftare för torrt.

Bygger damm

För att parera detta byggs nu en tre hektar stor och tre meter djup damm på Gårdstånga Nygård i Eslövs kommun.

– Eftersom vi inte kan styra vädret så blir det här ett hjälpmedel. Vi bygger en damm som kan hålla vattnet så att vi kan gynna växtligheten under april, maj, juni månad. Det här är som att ha en regntunna i din sommarstuga fast bara i större skala, säger lantbrukare Gustaf Ramel på Gårdstånga Nygård.

Enligt Gustaf Ramel så är detta ett sätt att klimatsäkra för att kunna fortsätta odla. Foto: Bernard Mikulic

Marksensorer och satellitdata

När dammen är klar ska marksensorer grävas ner i fälten. Marksensorerna ska mäta halten av fukt, mull och näringsämnen i marken. Tillsammans med detaljerade satellitbilder ska detta ge ny information till jordbrukare.

– När satelliterna tar bilder och analyserar vår mark och fuktigheten i marken så kommer sensorerna finnas i marken för att verifiera att satellitbilderna har rätt, säger Gustaf Ramel.

– Med den här tekniken så kan vi använda gödsel och bevattning mer effektivt vilket är både lönsammare för lantbrukare och bättre för miljö, säger Robert Schmitt, vd för Vultus som är med och utvecklar datamodeller i projektet.

Precisionsbevattning bättre för miljön

Istället för att bevattna och gödsla lika mycket överallt ska detta göras med större precision. Målet är att informationen härifrån ska ge datamodeller som ska kunna användas på andra fält.

– Vi tror att denna teknik kommer bli standard i lantbruken i framtiden både för att det blir billigare att driva sitt lantbruk på detta sättet och det är bättre för miljön. Båda dessa saker gör att det blir ett lönsammare lantbruk, säger Robert Schmitt.

– Vi klimatsäkrar denna platsen för nästkommande generationer så att vi kan fortsätta odla, avslutar Gustaf Ramel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.