Arten, som vanligtvis är hemmahörande i Sydamerika, livnär sig på andra jordlevande arter såsom maskar och sniglar. På så sätt kan den få stora konsekvenser för ekosystemet och beskrivs som ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden, i takt med att näringen i jorden minskar. Det försämrar i sin tur förutsättningarna för odling.
Genom ett regeringsbeslut som följer EU-förordningen om nödåtgärder, vill Naturvårdsverket att fler berörda verksamhetsutövare ska få kännedom om arten och att tillsynsmyndigheten ska kunna ställa krav på kontroller. Länsstyrelsen kan även få utökade möjligheter att fatta beslut om hur arten ska utrotas.
Förökar sig på egen hand
Masken befaras kunna etablera sig snabbt, eftersom en enda individ kan ge upphov till en population. Artens spridning är på flera sätt svår att förhindra, då masken exempelvis överlever om man klipper i den.
Den påträffades först i planteringar i centrala Malmö. Länsstyrelsens inventeringar visade sedan på en mer omfattande spridning till flera plantskolor i närområdet. Arten har spårats till en tysk grossist som har levererat växtmaterial till ett tiotal svenska plantskolor i södra Sverige.