Flera bombflygplan av typen TU-95 flög ut från Finska viken och ut över södra Östersjön i fyra dagar i sträck.
– Det har vi inte sett förut, säger Försvarsmaktens insatschef Göran Mårtensson.
I övningen deltog även annat bombflyg och stridsflyg samt marina stridskrafter enligt Försvarsmakten.
Kunde kolliderat
Om planen var bestyckade, vad de övade mot, vilka mål eller vilket land, vill Mårtensson inte säga.
Försvarsmakten redogjorde också närmare för den incident i fredags då ett ryskt signalspaningsplan flög utan påslagna transpondrar i riktning mot ett civilt SAS-chartrat plan som lyft från Kastrup.
Om inte Försvarsmakten hade varnat flygledningen i Malmö, så att det civila planet kunde ändra höjd och kurs, kunde de nära nog ha kolliderat enligt Försvarsmakten.
Mårtensson säger dock att Försvarsmakten har god överblick över flyget i närområdet och upptäcker risker i god tid och varnar.
Försvarsmakten vill inte berätta vad man drar för slutsatser om varför ryskt flyg kan flyga utan påslagna transpondrar, eller om den typen av incidenter har blivit vanligare.
– Vi ser att det händer, säger Mårtensson.
Udda språkbruk
Under eftermiddagen är det debatt i riksdagen med bland andra utrikesminister Margot Wallström (S).
Inför den undrar försvarsutskotetts ordförande Allan Widman (FP) om Sverige kommer att vidta någon åtgärd sedan Rysslands ambassadör i Danmark antytt att svenskarna rökt för mycket gräs. Ambassadör Michail Vanin anklagade i går svenskarna för att för att för ofta besöka Christiania. Det var en kommentar till regeringens påstående om en ubåt i svenska vatten, och flygincidenten med det ryska signalspaningsplanet. ”Som exempel på diplomatiskt språkbruk framstår uttalandet som udda. Intrycket är inte att Ryssland vill vårda sina relationer med Sverige”, anser Widman i sin skriftliga fråga till Wallström.
Försvaret meddelade i tisdags att det behöver betydligt mer pengar – miljardbelopp årligen – än vad som utlovats om man ska leva upp till politikernas förhoppningar.