Ålfiskare Mats Svensson vid stranden i Friseboda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Svensson är en av få kvarvarande ålfiskare på Skånekusten. Möt honom i klippet och hör om EU-kraven som kan stoppa verksamheten för gott. Foto: Hans Larsson/SVT

Mats kan bli den siste ålfiskaren – EU kräver stopp

Publicerad

EU kräver att Sverige ökar sina ansträngningar för att rädda ålen. Dels genom att avveckla det skånska ålfisket, dels genom att stoppa slakten av vandrande fisk i svenska vattenkraftverk.

– Blir det ett stopp tror jag det tar fem år. Sedan finns det inga ålfiskare kvar på den här kusten, säger ålfiskaren Mats Svensson.

Tillsammans med sin tvillingbror Max tillhör han den lilla spillran av professionella skånska fiskare som tillåts dra upp en begränsad mängd ål under delar av året.

Det kan snart vara över. Enligt en ny rapport till regeringen från forskningsrådet Formas så kräver EU krafttag från Sverige för att rädda den utrotningshotade ålen

Möt ålfiskeveteranen Mats Svensson i klippet ovan.

Massdöd i turbinerna

Det enskilt största hotet är massdöden i de svenska vattenkraftverken, i vars turbiner stora mängder ål mals till döds varje år.

– Vattenkraftverken skulle ha miljöanpassats redan för två år sedan, men inget har hänt. EU tycker att det går för långsamt, förklarar limnologen Anders Eklöv.

För yrkesfiskets del rekommenderar Formas regeringen att införa betydligt lägre fångstkvoter än i dag och ett totalstopp för nya licenser, så att branschen bokstavligen dör ut genom naturlig avgång.

”Ålakulturen måste finnas kvar”

I så fall hotar katastrofen, menar ålfiskaren Mats Svensson. Ska man tro honom är den bästa garanten för ålens fortlevnad att den skånska traditionen att fiska ål och servera vid höstliga ålagillen vidmakthålls.

– Det måste finnas kvar en ålakultur i Skåne. Någon måste ha ett engagemang för ålens skull, säger Mats Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.