Spår efter en terrängbrand norr om Ljusdal i Hälsingland i juni 2023. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Med värmen ökar risken för skogsbrand

Publicerad

Det är omfattande risk för skogsbränder i södra och delar av mellersta Sverige. På vissa håll är risken extremt stor.

När temperaturerna håller i sig har SMHI under lördagen meddelat att det råder brandrisk från Skåne till Gävleborg.

Brandrisken är mycket stor eller extremt stor på Öland, Gotland och i södra och östra Götaland samt östra Svealand. I delar av västra Götaland, mellersta och nordvästra Svealand samt sydöstra Norrland är risken stor eller mycket stor.

– Alltid när risken är utfärdad, oavsett om den är stor, mycket stor eller extremt stor, ska man vara mycket försiktig om man rör sig i skog och mark och om man har aktiviteter som sprider glöd och gnistor, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Eldningsförbud i stora delar av Skåne

Hon poängterar vikten av att ha koll på om det råder eldningsförbud där man befinner sig. I stora delar av Skåne har länsstyrelsen utfärdat förbudet.

Brandrisken är fortsatt stor under söndagen och i prognosen som gäller fram till tisdagen pekas speciellt de ostligaste delarna av landet ut. Under tisdagsdygnet väntas omfattande lågtryck med regn från sydväst. Regn betyder dock inte per automatik att risken minskar. Hur stor påverkan regnet har på brandrisken beror även på faktorer som temperatur och hur ihållande regnet är.

– Det ser ut som att risken minskar i början av nästa vecka i främst de västliga delarna. Men under tisdagen är det fortsatt risk i de ostligaste delarna. Vi uppdaterar dygn för dygn så det är bra att hålla sig uppdaterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.