• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Migrationsverket om fejkanställningar för uppehållstillstånd: ”Inget vi känner till”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har ingen kännedom om att falska anställningskontrakt säljs till asylsökande för att få uppehållstillstånd, något som SVT Nyheter Skåne har visat existerar.

En ny rapport från Riksrevisionen slår dock fast att det förekommer fusk när det gäller så kallat spårbyte, när asylsökande väljer att söka arbetstillstånd.  Regeringen har meddelat att möjligheten till spårbyte ska avvecklas.

Ett anställningskontrakt kan kosta uppemot en halv miljon kronor, berättar en asylsökande för SVT Nyheter.

– Att man betalar för ett arbetskontrakt är inget vi känner till i dagsläget, säger Annelie Kungsman-Persson, enhetschef vid processområde tillstånd på Migrationsverket.

Samarbetar med andra myndigheter

I slutet av oktober kom Riksrevisionens granskningsrapport som handlar om spårbyte i migrationsprocessen.

– Rapporten fastslår att systemet för spårbyte i migrationsprocessen har brister när det gäller kontroller och uppföljning, säger Annelie Kungsman-Persson.

Vad ska ni vidta för åtgärder?

– Vi kommer att fortsätta samarbeta internt, men även också externt med andra myndigheter och sätta på åtgärder som ges i Riksrevisionens rapport. Till exempel att genomföra fler kontroller, att samarbeta mer med andra myndigheter och ta fram tydligare bedömningsstöd för personal, säger Annelie Kungsman-Persson.

Spårbyte ska avvecklas

Regeringen har meddelat att man vill avveckla möjligheten till spårbyte.

– Vi ser hur människor väljer att söka asyl i Sverige trots att de uppenbart saknar asylskäl, för att sedan kunna byta spår. Det strider mot principen om att hålla asyl- och och arbetskraftslagstiftningen åtskild, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Det här är spårbyte:

Den som fått avslag på asylansökan kan i vissa fall ansöka om arbetstillstånd utan att lämna Sverige.

Personen måste dels redan ha haft en anställning i fyra månader, dels ha ett erbjudande om fortsatt anställning i minst ett år.

I båda fallen krävs anställningsvillkor som det går att försörja sig på och som inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Möjligheterna till spårbyte infördes 2008.

Utredningen som föregick lagstiftningen hade motsatt sig att asylsökande som fått avslag på detta sätt skulle få byta spår. Den ansåg att det var av största vikt att asylrätten och arbetskraftsinvandringen hölls isär för att asylrätten inte skulle urholkas.

Källa: Delegationen för migrationsstudier, Delmi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.