En person arbetar med elektronikkomponenter i en modern industriell miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Medan många branscher går på knä i lågkonjunkturen är det högtryck i försvarsindustrin. I klippet får du bland annat se hur man testar en stryktålig dator i en dusch. Foto: SVT

Miljarder pumpas in i försvarsindustrin – skånska företag måste rekrytera

Publicerad

Medan många branscher har det tufft i lågkonjunkturen är det full fart i den skånska försvarsindustrin. Ett exempel är börsnoterade Mildef i Helsingborg som förra året hade en tillväxt på 50 procent. Nu ser bolaget rekryteringsutmaningar om försvarsindustrin ska klara den tilltagande efterfrågan kommande åren.

Det är strålande tider för svensk försvarsindustri. Med krig i Ukraina och nytt Natomedlemskap föreslår regeringen att försvarsbudgeten nästa år höjs till 138 miljarder, en fördubbling på bara 3 år.

Börsnoterade Mildef i Helsingborg som levererar stryktåliga IT-lösningar är ett av 15 försvarsbolag i Skåne som nu väntas dra nytta av Natoländernas pågående upprustning.

– Tillväxtfasen vi är i nu är egentligen bara början. Jag tror vi kommer att ha fem till tio år med väldigt hög efterfrågan framåt, säger Daniel Ljunggren, vd på Mildef.

Flera år med goda utsikter

De ljusa utsikterna för försvarsindustrin i både Skåne och Sverige som helhet, bekräftas av Robert Limmergård, generalsekreterare för Säkerhets- och försvarsföretagen (Soff).

– Branschen har växt med 3 000 – 4 000 personer senaste året och våra företag behöver rekrytera mer, säger Limmergård.

250 bolag i Sverige

Daniel Ljunggren på Mildef räknar med att branschen kommer få problem att fylla kompetenshålen de kommande åren. Han spår också ett ökat samarbete mellan de cirka 250 bolag som idag levererar lösningar till försvaret.

– Man måste hitta samarbeten mellan de olika delarna för att leverera de ökade volymer vi ser. I Skåne finns mycket ingenjörskraft som jag tror vi kan nyttja ännu bättre framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.