1982 förbjöds sandsugningen i Sverige. På den danska sidan har den fortsatt. Den ideella föreningen Öresundsfonden tog i somras initiativ till ett öppet brev till miljöministrarna i Sverige och Danmark där man kräver att Öresund ska fredas från sandsugning.13 miljöorganisationer och 14 kustkommuner på båda sidor sundet skrev under brevet.
”Ser olika på frågan”
Den danska miljöministern Esben Lunde Larsen avvisade omedelbart kravet i brevet. Han ställer inte upp för en intervju men säger i ett email att reglerna för sandsugningen skärptes 2015 och att de därmed ger rätt balans för ”återvinning av råvaror å ena sidan och fiske och miljöhänsyn å andra sidan”.
Sverige miljöminister Karolina Skog (MP) har tidigare inte reagerat på brevet vilket gjort miljöorganisationerna tydligt besvikna. Men nu säger hon att att hon redan tagit upp frågan informellt med den danske miljöministern.
– Det blev då tydligt att vi ser helt olika på den här frågan. Jag är starkt kritisk mot att danskarna fortsätter med sin sandsugning trots att vi vet att det har stora konsekvenser.
Svenska sandrev aktuella
Trots den långdragna kritiken mot Danmarks sandsugning i Öresund har Sveriges Geologiska Undersökningar (SGU) på uppdrag av regeringen undersökt möjligheterna av sandsugning i svenska vatten och man föreslår sandrev utanför Falsterbo, Ystad, Karlskrona och ett i Bottenviken.
Men Karolina Skog säger att hon i första hand vill minska behovet av ”jungfrulig” sand och istället återanvända den som finns.
– För det finns inget helt hållbart uttag av sand. Om inte det räcker får vi titta på SGU:s förslag, men det finns inga planer i dagsläget på att ta detta vidare.