Mona Skoog, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi måste skydda en 800 år gammal stad, säger Mona Skoog, miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun. Hör i klippet om utmaningarna Ystad kommun står inför. Foto: SVT

Havet slukar Ystads kust – nekas klimatbidrag: ”Behöver göra enorma insatser”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner behöver rustas för stigande havsnivåer, skyfall och torka. Men frågan är vem som har ansvar för vad och vem som ska betala.

– Det finns fortfarande väldigt många frågetecken, säger Mona Skoog, Miljö- och klimatstrateg i Ystads kommun.

Hon jobbar i en kommun med tuffa utmaningar framöver. Erosionen har gått hårt åt Ystads kuster, även innan de väntade havsnivåhöjningarna har börjat märkas av.

– Vi har naturligt dåliga förutsättningar för att klara klimatförändringarna, säger Mona Skoog.

Många miljoner på strandfodring

Kommunen har lagt mångmiljonbelopp på att rädda sina värdefulla stränder från att försvinna ut i havet. Mellan 2011 och 2020 har man genomfört så kallad strandfodring, då stränderna fylls på med sand som sugs upp från havsbotten fyra gånger. Kostnad: tio miljoner kronor per tillfälle.

När man sökte pengar från den statliga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, blev det nobben.

– Villkoret för att få bidrag för klimatanpassning är att det är en permanent åtgärd, och det anser man inte att strandfodring är, säger Mona Skoog.

Vad tycker du om det?

Det är jättedåligt. Vi har hittat en metod som är otroligt välfungerande och som vi gärna vill fortsätta med.

Frågetecken kring ansvarsfördelningen

Framöver kommer kommunen söka nya pengar för att skydda staden mot skyfall, översvämningar och torka. Men frågan är hur långt kommunens ansvar sträcker sig. Här finns också statliga vägar och järnvägar, privata fastighetsägare och exploatörer.

– Ansvarsfördelningen kan upplevas som väldigt otydligt. Det har blivit bättre de senaste åren, men inte tillräckligt, säger hon.

Enligt Mona Skoog behövs det ett gemensamt regelverk och finansiella modeller som fördelar kostnaderna rättvist.

– Stora kommuner har en fördel framför små, både ekonomiskt och kompetensmässigt. Det riskerar att bli väldigt ojämnlikt på sikt om vi inte samverkar mer. Samverkan tror jag är lösningen på våra utmaningar.

SVT Nyheter Skåne har sökt miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men hon har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.