”Mins sagt omtumlande” – hör förläggaren Henrik Celander om att Abdulrazak Gurnah fick Nobelpriset i litteratur. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Jackpot för litet lundaförlag – ger ut årets nobelpristagare

Uppdaterad
Publicerad

Årets Nobelpristagare i litteratur tilldelades romanförfattaren Abdulrazak Gurnah. Förlaget bakom nobelpristagaren är lilla Celanders förlag med säte i Lund. Bokförläggaren bakom vinnaren blev aningen förvånad av beskedet.

Årets Nobelpris i litteratur gick till Abdulrazak Gurnah med motiveringen: ”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter.”

Två böcker från Celanders

Celanders förlag är ett litet oberoende förlag och ger oftast ut böcker med genrer som progressiv skön-och facklitteratur. Årets nobelpristagare i litteratur har gett ut böckerna Den sista gåvan och Paradiset vilka har getts ut genom Celanders förlag. Abdulrazak Gurnah har gett ut åtta böcker och debuterade 1987 med romanen Memory of Departure.

”Förvånad”

Celanders förlag har gett ut böcker som Graceland, Libyenkrigets geopolitik  och Betong. Mannen bakom förlaget, Henrik Celander är omringad av medier när beskedet om att Abdulrazak Gurnah vunnit nått honom.

– Minst sagt omtumlande och väldigt förvånande. Jag hade inga förväntningar, säger han samtidigt som hans telefon går i ett.

”Förmåga att skildra människor med stor inlevelse”

Vad är det som gör honom till en värdig vinnare?

Hans romaner naturligtvis, säger Henrik Celander.

Till TT säger han att det som utmärker Abdulrazak Gurnah är just förmågan att på ett nyanserat sätt skildra människor.

– Hans förmåga att skildra människor med stor inlevelse men utan att måla svartvitt i sin skildring, hans sätt att väva in klassiska motiv. Till exempel Paradiset kan man på ett sätt betrakta som en parafras på bibelns berättelse om Josef och hans bröder, säger Henrik Celander till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.