Andelen minderåriga flickor som söker hjälp för sitt drogmissbruk, på Maria Skånes mottagning i Malmö, har fördubblats på fem år.
– 23 procent av de ungdomar som sökte sig till oss under 2023 var minderåriga flickor, säger Maria Almazidou, enhetschef på Maria Skåne Malmö.
Majoriteten blandar droger
Fram till december förra året hade 59 flickor under 18 år sökt hjälp på mottagningen i Malmö. Exakt hur många av dem som använder tramadol är osäkert, men majoriteten av de minderåriga flickorna använder flera droger där tramadol ofta är en.
– Cannabis är den vanligaste huvuddrogen, men sen kan det också handla om alkohol, tramadol eller andra opioider, ecstacy eller kokain.
Tramadol tredje vanligaste drogen
Till någon av Maria Skånes fem mottagningar kommer ungdomar upp till 25 år som behöver hjälp för sitt drogmissbruk. Enligt Maria Almazidou är cannabis den vanligaste ungdomsdrogen, följt av alkohol. Tramadol kommer på tredje plats.
Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som också smugglas in i stora mängder. 2022 togs närmare 100 000 tramadoltabletter och kapslar i beslag av tullen. Ungdomarna köper ofta drogen på Snapchat.
– Det är mer lättillgängligt idag. Du behöver inte ge dig ut i mörka kvarter för att få tag på droger, säger Maria Almazidou.
Förknippat med unga killar
Tramadol är en starkt smärtstillande opioid som både ger en kick och har en lugnande effekt. I missbrukssammanhang har drogen mest förknippats med unga killar som rör sig i den kriminella världen.
– Flickor använder den framförallt för att öka sin prestation. Vi hör också att den användas för att gå ner i vikt.
Prestationskrav i skolan
Maria Almazidou tror att många flickor idag pressas av prestationskrav i skolan och tar tramadol för att klara av sin skolgång. Många mår också psykiskt dåligt och tar drogen för att minska ångesten.
– Vi har också sett att debutåldern för flickor är ett år tidigare än för pojkar, 14 respektive 15 år, vilket också är väldigt oroande.