Foto: TT

Provsvaret klart: Inget ebolafall i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt fall av sjukdomen ebola utreddes i Malmö under måndagen. På tisdagskvällen meddelade Skånes universitetssjukhus att det inte var ett ebolafall.

– Vi följde de väl inarbetade rutiner vi har vid fall av det här slaget. Patienten var isolerad och prover skickades för analys. Resultaten visade alltså att det inte rörde sig om ebola, säger Maria Josephson, verksamhetschef för verksamhetsområde infektionssjukdomar på Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Anledningen till att misstanken dök upp är symptom i form av feber i kombination med var patienten befunnit sig.

– Jag vill inte säga i vilket land personen har befunnit sig men det är i ett område där det finns konstaterade ebolafall, sa Maria Josephson tidigare under dagen.

Flera fall varje år

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att en handfull misstänkta fall av ebola utreds i Sverige varje år. Hittills har ingen konstaterats vara smittad.  Det sjukvården är vaksamma på när det gäller misstänkt smitta är om personen vistats i de nordöstra delarna av Kongo där man vet att sjukdomen finns.

– Det är framförallt att man har exponerats som är den viktigast biten. De tidiga symptomen är väldig lika malaria och liknande infektionssjukdomar med feber. Då är det viktigt att man kan diskutera med patienten i fråga om de varit i områden där det möjligen kan finnas, säger Anders Tegnell till TT.

Tidigare misstänkta fall

Det har funnits misstänkta fall av ebola i Sverige men inga konstaterade. Det mest uppmärksammade fallet var en svensk sjuksköterska som 2014 arbetat med ebolasjuka i Sierra Leone. Hon vårdades på högisoleringsenheten i Linköping. I januari 2015 friskförklarades sköterskan, som inte var smittad av viruset.

Ebola

Ebola orsakas av ett virus som finns naturligt i länder i centrala och västra Afrika.

Sjudomen är allvarlig. Den kan orsaka blödningar som kan vara livshotande.

Symptom på ebola kommer inom två till 21 dagar efter smittotillföllet. De vanligaste symptomen är hög feber, ont i muskler och leder, huvudvärk, halsont och röda ögon.

Viruset finns i kroppsvätskor. Du måste komma i kontakt med kroppsvätskan för att själv bli smittad, till exempel via ögon, näsa, mun eller sår på huden.

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.