• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Poliser i skyddskläder arbetar på en brottsplats. En polis bär en papperspåse och rör sig längs en väg som är avstängd med ett avspärrningsband. I bakgrunden syns en annan polis som undersöker området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nationella bombskyddet har undersökt föremålet i Hästveda och tagit det i beslag för närmre undersökning. Foto: Mikael Nilsson

Misstänkt farligt föremål i Hästveda – boende fick inrymmas

Uppdaterad
Publicerad

Det nationella bombskyddet fick dubbla larm i Skåne under natten till söndag efter att ett misstänkt föremål hittats i Hästveda, där boende fick inrymmas i sina bostäder, och ett föremål exploderade utanför polishuset i Kristianstad. Nationella bombskyddet är nu klara på båda platserna.

Larmet i Hästveda kom vid 03-tiden då boende i området reagerade på föremålet. Då polispatrullen inte kunde avgöra om föremålet var farligt eller inte så kallades nationella bombskyddet till platsen.

Vid 08:36 meddelade polisen att det nationella bombskyddet undersökt föremålet och att det tagits i beslag för närmre undersökning.

Avspärrningarna är nu hävda och polisen är klara på platsen. Under tiden som polisen och bombskyddet arbetade på platsen fick berörda boende inrymmas och uppmanades till att stanna inomhus.

Händelsen rubriceras som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Bombskyddet på plats i Kristianstad

Nationella bombskyddet kallades också till Kristianstad, där det under natten har smällt och brunnit i vad som ser ut som sprayburkar.

– Ja, precis, bombskyddet är kallat även dit så de har att göra, sa polisens presstalesperson Katarina Rusin i ett tidigt skede.

Smällen skedde utanför polisstationen och polispersonal kunde släcka branden med pulversläckare. För att säkra eventuella spår undersöktes även platsen av hund.

Händelsen ska inte ha orsakat några personskador eller materiella skador och rubriceras i nuläget som grovt blåljussabotage.

En polisfigur i skyddsutrustning står vid en byggnad och undersöker området med en ficklampa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Explosionen skedde utanför polisstationen i Kristianstad, i några sprayburkar. Nationella bombskyddet kallades till platsen. Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.