Det sprängs föremålet av bombgruppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se sprängningen och se polisen kommentera händelsen i videon. Foto: Mikael Nilsson

Dubbla misstänkt farliga föremål hittade på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen larmades polisen till Rosengård i Malmö efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Kort senare hittades ytterligare ett i nära anslutning till det första. En man i 18-årsåldern är anhållen misstänkt för mordförsök.

– Mannen greps inatt och anhölls senare misstänkt för mordförsök och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral i Malmö.

– Mannen greps av allmänheten sedan tog polisen över, säger Patric Fors.

Nationella bombskyddet

Vid 22-tiden på torsdagen larmades polisen till Ramels väg i Malmö med anledning av att ett misstänkt farligt föremål upptäckts. Enligt polisens presstalesperson Sara Andersson uppstod då en situation där allmänheten ville fram och se föremålet.

– De är nyfikna helt enkelt och hörsammar inte polisen. Tillslut får patrullerna markera tydligt och det tar tid innan en avspärrning kommer upp.

Bombgruppen jobbar på platsen. Foto: Mikael Nilsson

VMA utfärdades

Kort senare upptäcks ytterligare ett föremål och ett VMA utfärdades.

– De båda föremålen ligger på två intilliggande gårdar till ett lägenhetskomplex. Så boende i närheten är ombedda att stanna inne, sa Sara Andersson då.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och har sprängt ett av föremålen.

En gripen

Polisen misstänkte initialt att det rörde sig om två handgranater som placerats i området.

– Vi har inte fastställt att det med säkerhet rör sig om handgranater så det kan vi varken bekräfta eller dementera i det här läget. Den ena är oskadliggjord med en kontrollerad sprängning, säger polisens vakthavande befäl Marie Keismar, till nyhetsbyrån TT.

Tre bomblarm på en natt

Senare under natten inträffade en explosion utanför en restaurang på Bergsgatan i centrala Malmö. Ingen person skadades men fönster och en uteservering blev förstörda.

Ett misstänkt föremål hittades strax efter explosionen på uteserveringen i närheten av restaurangen, vilket oskadliggjordes vid 04.30-tiden av nationella bombskyddet.

Det är i nuläget okänt om det finns en koppling mellan bomblarmen. Erik Åberg är chef för lokalpolisområde Söder.

– Vi tittar så klart på om det skulle finnas ett samband mellan händelserna, men också var och en för sig. Vi utesluter ingenting i nuläget, säger han.

En explosion inträffade utanför en restaurang på Bergsgatan i Malmö under natten mot fredag. Bombskyddet hittade sen ytterligare ett misstänkt föremål som de sprängde. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nationella bombskyddet

Mer i ämnet