Folkomröstning i Lomma

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Wenglén (M), ordförande i kommunstyrelsen tycker att folkinitiativet kom försent. Hör i klippet vad Lommaborna tycker. Foto: SVT

Moderata kommunalrådet om folkomröstningen i Lomma: ”Vi tycker den är onödig”

Publicerad

Folkomröstningen i Lomma på EU-valdagen på söndag väcker heta känslor. En av frågorna, bygget av en ny gymnasieskola med kombinerat kommunhus, planeras redan för fullt. Det gamla stadshuset har redan rivits.

Det handlar om två frågor i Lommas folkomröstning. Utöver gymnasieskolan/kommunhuset handlar det om en skolfråga.

I december lämnades omkring fyratusen namnunderskrifter in om krav på folkomröstning för nybygget samt att ha kvar F-3 klasser på alla skolor. Detta sen kommunen aviserat att man skulle stoppa/pausa intaget på två skolor.

– Vi vill ha en prioritering av skolan framför ett nytt kommunhus och gymnasieskola, säger Madeleine Loostrand, en av initiativtagarna till folkomröstningen.

”Lämnades in kvart över tolv”

Bygget av en ny gymnasieskola beslutades hösten 2021 och har diskuterats och kritiserats i lokala Facebookgrupper. Kommunalrådet tycker att man gett all information.

– Vi har hela tiden tyckt att vi inte behöver ha en folkomröstning för alla beslut är redan tagna och folkinitiativet lämnades in kvart över tolv, så vi tycker den är onödig, säger Robert Wenglén (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Här är frågorna som Lommaborna kan rösta om:

Vill du att Lomma kommun ska fullfölja det pågående projektet att bygga gymnasieskola och kommunhus?

Ja

Nej

Jag tar inte ställning i frågan

Vill du att Lomma kommun möter ett minskat antal barn i skolan med färre antal klasser?

Ja

Nej, jag vill att ekonomiska medel skjuts till så att samtliga nuvarande skolor kan fortsätta intaget till sina förskoleklasser.

Jag tar inte ställning i frågan

Kommunen redovisar resultatet av omröstningen på sin sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.