Efter upploppen – justitieministern besökte Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

I sällskap med polis och säkerhetsvakter tog justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) på tisdagsförmiddagen en kort promenad på Rosengård för att på plats bilda sig en uppfattning om hur det ser ut efter helgens upplopp.

– De allra flesta som bor på Rosengård tycker extremt illa om de som beter sig på det här viset, konstaterar han.

När Morgan Johansson (S) kom till Rosengårdsskolan strax före lunch möttes han av avspärrningsband, krossade fönsterrutor, röklukt och klistermärken med texten ”rasrisk” på skolans ytterdörrar.

Det fanns inga elever i den brandskadade delen av skolan. Istället var det glasmästare som skulle se till att trasiga rutor byttes ut efter omfattande skadegörelse och bränder natten till annandag påsk.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Det bor 20 000 personer på Rosengård och det är kanske ett par hundra som beter sig på det här viset, säger Morgan Johansson efter besöket på Rosengård.

Gängkriminella finns i bakgrunden

Han tycker det är viktigt att lagföra de personer som ligger bakom helgens våldsamma upplopp på flera platser i Sverige.

– Det rör sig om mordförsök, våldsamt upplopp och blåljussabotage och i bakgrunden finns det ett antal gängkriminella som vi har haft så stora problem med, säger Morgan Johansson.

Han är hoppfull när det gäller möjligheten att identifiera och lagföra de skyldiga.

– Det finns ett omfattande filmat material från fasta kameror, drönare och uniformskameror som kan användas som bevismaterial, säger Morgan Johansson.

Kunde polisens gjort annorlunda för att det inte skulle bli så här?

– Det får vi utvärdera i efterhand men vad jag förstår på Rosengård har man haft en god resurs.

I Norrköping och Linköping vädjar kommunernas direktörer till polisen att avslå Rasmus Paludans ansökan om att ännu en gång få göra manifestationer och bränna koraner.

– Det är polisen som får besluta detta. Vi har en grundlagsfäst yttrandefrihet som är stark och polisen får väga denna mot att upprättahålla ordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet