Det var tidigare i veckan som 11-årige Murhaf Hamids majblommeförsäljning tog fart rejält på internet. Efter att rasistiska kommentarer gjorts på sociala medier valde många att stötta Murhaf Hamid genom att köpa en majblomma av honom. På fredagseftermiddagen var försäljningssiffran uppe i drygt 4,7 miljoner kronor.
Extra styrelsemöte
En som är glad över rekordförsäljningen är Christina Olsson, ordförande i Glimåkra majblommeförening. Föreningen får 40 procent av pengarna att använda lokalt.
– Det kommer göra en väldigt stor skillnad, säger Christina Olsson.
Hos den lokala majblommeföreningen ansöker barnfamiljer i Glimåkra om pengar till sådant de inte har råd med.
– Vi ska på olika möjliga sätt se till att de insamlade pengarna som tillfaller oss på bästa möjliga sätt kommer barn till del, säger Christina Olsson som också berättar att hon kallat till ett extra styrelsemöte för att diskutera situationen.
En del av medlen kan den lokala föreningen också välja att ge vidare till en fond som familjer från hela Sverige kan söka ur.
Pengaregn över skolan
Även Murhafs skola kommer få ta del av kakan. Tio procent av pengarna kommer gå dit.
– För att använda till något som sätter guldkant på barnens tillvaro. Det ska inte vara sådant som egentligen ska ingå i budgeten. Det kan till exempel vara en utflykt för hela skolan eller tre nya bollar, beroende på hur mycket pengar det är, säger Christina Olsson.
Hon har varit i kontakt med skolan som är i färd med att sätta ihop en grupp med elever från olika klasser som kan komma med förslag på vad de vill ska göras.
– Förmodligen blir det något i höst, säger Christina Olsson.
Här får du se Murhaf Hamids reaktion när han fick besked om att han sålt för 2,4 miljoner kronor.
Dit går majblommepengarna
Tio procent av försäljningssiffran får försäljaren behålla själv. När det handlar om så stora summor som Murhaf Hamid sålt för, behöver barnet även betala skatt.
Tio procent av försäljningssiffran går till den grupp som barnet tillhör. Det kan till exempel vara barnets klass eller skola. Beroende på storlek väljer den lokala majblommeföreningen att registrera olika. I Murhafs fall är det skolan som de pengarna kommer gå till.
40 procent går till den lokala majblommeföreningen – i det här fallet Glimåkra majblommeförening – som kommer använda pengarna lokalt. Föreningen kan även välja att ge vidare en del av pengarna till en fond där familjer från hela landet kan söka pengar.
40 procent går till riksorganisationen.