Myntet hittades i Dalby kyrka under en renovering. Enligt religionshistorikern Johan Nilsson ville mannen som gömt mynten att det skulle dröja innan de hittades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myntet hittades i Dalby kyrka under en renovering. Enligt religionshistorikern Johan Nilsson ville mannen som gömt mynten att det skulle dröja innan de hittades. Foto: Kerstin Börjesson /Anna Palmgren, SVT

Djävulsmynt hittat i Dalby kyrka – kopplas till påstådd satanistkult

Uppdaterad
Publicerad

Under en renovering i Dalby kyrka utanför Lund, dök ett så kallat ”djävulsmynt” upp. Men myntet är av allt att döma ett skämt från en man som ville ge sken av att det fanns en dansk satanistkult.

Mannen var aktiv på 1970-talet då han placerade ut ett stort antal mynt med djävulen på. På myntet är årtalet 1973 och platsen Anholt ingraverat. Detta anspelar på att man under det året hittade ett antal saker på den danska ön som lokalbefolkning och media kopplade till att det pågått någon form av häxkonst eller satanism där.

I klippet berättar Johan Nilsson, religionshistoriker vid Lunds universitet, om historien bakom mynten.

Ska lämnas till danskt museum

Kerstin Börjesson, byggnadsantikvarie hos Regionmuseet Skåne, var med när myntet hittades.

– Det var chockartat att det var ett djävulsmynt, säger hon.

Myntet blir dock inte kvar i Dalby kyrka, utan ska skickas vidare till Danmark.

– Kyrkoherden sa att han skulle lämna det till ett museum. Han kände att det var deras historia och det kanske inte hör hemma i kyrkan, säger Kerstin Börjesson.

Fanns ingen satanistkult

Det finns inga belägg för att det faktiskt skulle funnits en satanistkult på ön Anholt. För några år sedan gjordes ett gräv av dansk media där de hittade personen som ska ha legat bakom utplaceringen av mynten. Han hade då varit död i ett par år. Mannen ska ha jobbat på ett konstmuseum och sannolikt var mynten en del av ett skämt. 

Exakt hur många mynt som hittats i Sverige finns det ingen siffra på. Men för några år sedan hittades ett mynt i Lunds domkyrka, i biskopen Peder Winstrups grav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.