Enligt polisen förekommer det att ungdomar får betalt för att vara penningmålvakter, men även att de luras eller hotas till att delta. Foto: Isabell Höjman/TT

Så rekryteras unga som penningmålvakter

Publicerad

De flesta som döms för att tvätta pengar via Swish är mellan 15 och 25 år men även yngre personer än så används enligt polisen som penningmålvakter. Så här har några av de skånska ungdomar som dömts för penningstvättsbrott eller penningtvättsföreelse under senaste året berättat för polisen om hur det gick till.

Kontaktades via Snapchat

En 15-årig flicka i nordöstra Skåne kontaktades av en okänd man på snapchat, som frågade om hon ville tjäna pengar. Hon tog emot 15 000 kronor som hon tog ut och lämnade till en person, och fick som tack behålla 1 500 kronor. Hon dömdes till ungdomsvård och att betala skadestånd. 

Blev tillfrågad i köpcenter

En 16-årig pojke dömdes till ungdomstjänst efter att tagit ut pengar åt en man som tog kontakt med honom i ett köpcentrum i Kristianstad och frågade om han ville tjäna pengar på en snabb tjänst. Han säger själv att betalningen var 800 kronor. Han fick även betala skadestånd.

Misstänkte att det var knarkpengar

En 16-årig pojke befann han sig på fritidsgården när en kille han kände till sedan tidigare bad honom ta ut pengar som hans pappa skulle swisha, eftersom han själv glömt sitt bankkort hemma. 

16-åringen säger till polisen att han tyckte att det var konstigt när det kom in 15 000 kronor på kontot, men han tog trots det ut pengarna i en bankomat i närheten av fritidsgården och gav dem till killen. Han säger att han misstänkte att pengarna kom från drogförsäljning men att han var rädd och kände sig tvingad att ta ut pengarna.  Domen blev ungdomstjänst och skadestånd.

Söktes upp vid skolan

En 15-årig flicka i Hässleholm har flera gånger blivit tillfrågad av sin kamrats kusin om att få föra över några hundra kronor som hon skulle få från sin pappa. Men hon fick istället in 15 000 kronor, och kamraten och en person till letade upp henne vid skolan och bad henne ta ut pengarna. När hon frågade varför det var så mycket pengar fick hon inget svar utan uppmanades att snabbt ta ut pengarna. Hon säger i polisförhör att hon kände sig stressad och tvingad att följa med dem till bankomaten. Flickan dömdes till att betala böter och skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.