Skylt på nämndemannens plats i domstolen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nämndemannen i tingsrätten krävde ersättning för förlorad inkomst medan han satt i tingsrätten. Men i själva verket skulle han inte ha varit på något annat jobb, anser åklagaren. Foto: Johan Nilsson/TT

Nämndeman vid Malmö tingsrätt bluffade till sig pengar – krävs på 1,2 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Genom falska intyg kunde en nämndeman vid Malmö tingsrätt under flera års tid få ut ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det anser åklagaren och åtalar honom för grova bokföringsbrott.

Under tre års tid krävde nämndemannen i Malmö tingsrätt gång på gång ersättning för förlorad arbetsinkomst för tiden han lagt ner som nämndeman. Men intygen från arbetsplatserna som skulle stärka hans rätt till ersättning förfalskade han. Det menar åklagaren som nu åtalar mannen för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Misskötte bokföringen i sitt bolag

Nämndemannen åtalas också för grovt bokföringsbrott eftersom han misskött bokföringen i sitt bolag så illa mellan 2021 och 2023 att det varit omöjligt att bedöma vad han skulle betala i skatt.

Sammanlagt krävs nämndemannen på företagsbot och återbetalning på totalt cirka 1,2 miljoner kronor, varav ett par hundra tusen rör fusket med förlorad arbetsinkomst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.