Sedan 2005 är det tillåtet att odla narkotikafri industrihampa i Sverige. Men det går trögt att få fart på odlingarna av växten, trots att den har många användningsområden och har odlats sedan medeltiden.
På SLU i Alnarp forskas det kring hur man ska kunna ta vara på hampan, som är en växt med många användningsmöjligheter.
– Vi har hittat en efterfrågan för närodlade textilier som baseras på naturfiber och då närmast hampafiber, säger Sven Erik Svensson på SLU i Alnarp
Intresse för närodlat
Den stora knuten är enligt Sven Erik Svensson att det finns ett stort intresse för närodlade textilier från konsumenterna och ett stort intresse från lantbrukarna. Men mellanledet, den så kallade processindustrin där hampan tas tillvara och bereds, är mer på en lokal gårdsnivå.
– Man behöver då utveckla den så kallade processindustrin så att odlarna av både hampa och lin kan få kontakt med marknaden, säger Sven Erik Svensson.
Allsidig växt
Hampa är en väldigt allsidig växt och kan användas till mycket. Man kan göra rep, säckar, matolja, bränsle, strö, proteinfoder, kläder, papper, byggnadsmaterial, isolering eller för att förstärka plast.
– Volymerna är små och tekniken är gammal. Det har inte odlats så mycket naturfibrer på senare år och då har vi inget kunnande längre, säger Sven Erik Svensson och fortsätter:
– Idag har jag på mig en skjorta med 50 procent hampa och ett par byxor med också 50 procent hampa och resten ekologisk bomull. Produkterna finns redan men de är inte närodlade. Det är detta vi nu vill försöka ändra på!
Fakta hampaodling
Hampan har länge odlats i Sverige för tillverkning av bland annat rep, säckar och nät. I början på 1900-talet blev den utkonkurrerad av andra och billigare fibrer.
Växtens narkotiska egenskaper i form av cannabis gjorde att odling totalförbjöds 1971.
2005 blev det möjligt att med tillstånd från jordbruksverket starta odlingar med industrihampa igen. Kravet är att halten av det drogämnet tetrahydrocannabinol är lägre än 0,2 procent.