Person tittar på sin telefon (till vänster) Claudia Gård, grundare av Gofrendly under en Teams-intervju (till höger)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claudia Gård har grundat appen Gofrendly som ett sorts Tinder för vänskap. De har 10 000 användare i Skåne och växer, men bara kvinnor är tillåtna på appen. I klippet svarar hon på tre frågor om kompisdejting. Foto: SVT

Kompisdejting sätt att hitta vänskap – men bara för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kompisdejting är ett växande fenomen. Det menar i alla fall Claudia Gård, som grundat en app för kvinnor som vill skaffa nya vänner.

Hör Claudia Gård prata om kompisdejting i klippet.

Nätdejtingappen som Claudia Gård grundat har omkring 10 000 användare i Skåne, och är ett av flera sätt att kompisdejta på. Det finns även andra appar och hemsidor för kompisdejting, med varierande antal användare.

Övervägande andel kvinnor

Ett annat vanligt sätt att kompisdejta är genom kända bloggare, som gör inlägg på ämnet och introducerar personer som söker vänner för varandra.

Gemensamt för båda sätten verkar vara att det är en övervägande majoritet kvinnor som deltar.

Appen Gofrendly, som Claudia Gård grundat, är endast till för kvinnor. Det motiverar hon med att det är det behovet hon sett hos andra kvinnor:

– Att träffa just tjejkompisar, säger hon.

”Tjejer vågar mer”

Samtidigt tror hon att män har ett lika stort behov av att skaffa vänner, men att det kan bli svårt att kombinera i en och samma app då det kan uppstå osäkerhet kring vad den andra personen söker.

Att inte fler män kompisdejtar kan också ha att göra med att tjejers och killars inställning skiljer sig åt, tror hon.

– Jag tror det finns en stereotyp att tjejer vågar mer. Och jag tror att tjejer ansvarar lite mer för sina sociala behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.