Vännerna Lydia Ericson Dahl (t.v.) och Agnes Karlsson (t.h.) fikar och pratar vid ett bord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lydia och Agner har känt varandra i två år, och upplever att kompisdejting blir vanligare. I klippet träffar du hela kompisgänget och hör dem berätta om hur det är att hitta vänner online. Foto: Arvid Grange / SVT

Vännerna i Malmö träffades genom att kompisdejta

Uppdaterad
Publicerad

Behovet att skaffa nya vänner finns hos många. Kanske är man nyinflyttad i en främmande stad och vet inte var man ska börja. Men hur ska man gå till väga? Kompisdejting är ett alternativ som blivit allt mer populärt.

Se i klippet vad vännerna tycker om kompisdejting och varför de testat det.

– Det är lite samma känsla som att gå på en tinderdejt. Tänk om man inte har något att prata om. Tänk om man inte skrattar, säger Lydia Ericson Dahl.

Hon och hennes vänner upplever att kompisdejting blivit mer populärt. Det finns appar för ändamålet, och vissa bloggare använder sina plattformar till att para ihop främlingar som söker vänner. Det var så dessa fyra lärde känna varandra – dels av ensamhet, dels av nyfikenhet.

– Jag kände mig inte så akut ensam, men jag ville se vad det fanns för fler människor i världen, säger Agnes Karlsson.

Dricka vin och snacka skit

Hon och hennes kompisgäng träffades för två år sedan genom kompisdejting. Från början hade de en sorts bokklubb tillsammans. Men nu har det övergått mer till att ”dricka vin och snacka skit”.

Men det verkar inte vara något för alla. De har inte hört om många killar som träffat vänner på det viset. De tror inte att det är en slump att de alla är kvinnor mellan 20-30 år.

– Mycket som finns är riktat till unga kvinnor. Både appar för kompisdejting, och även bloggarna, säger Elsa Wallerö.

Svenskar är ett ensamt folk, sägs det. Tror du vi behöver den här typen av social mötesplats?

– Ja det tror jag! säger Emma Frohlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.