”Nella” och familjehemsmamman Therése.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nella” har varit borta sedan början av juni. Familjehemsmamman Therése vet inte var hon är. Bilden är tagen i januari i år. Foto: Hans Larsson/SVT

Treåriga ”Nella” försvunnen – tros ha förts utomlands av föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Treåriga ”Nella” bodde med familjehemsmamman Therése Åkerberg i Simrishamn. Sedan juni i år har hon varit försvunnen. Nu pågår en utredning om egenmäktighet med barn och familjehemsmamman vill se en lagändring.

I drygt två år bodde LVU-placerade ”Nella”, som egentligen heter något annat, i familjehem hos Therése Åkerberg i Simrishamn. Men till slut kom ett beslut från Migrationsverket att hon skulle utvisas till Pakistan med sina biologiska föräldrar. Något som SVT Nyheter Skåne berättat om tidigare i år.

Då flyttades Nella till ett utredningshem i Lund för att se om hon kunde bo med föräldrarna och om LVU kunde upphävas. Men i början av juni i år försvann både Nella och föräldrarna.

I ett mejl från Migrationsverket den 5 juni framgår det att de hade åkt för att besöka en ambassad i Stockholm och sedan inte återvänt till utredningshemmet.

Vet inte var de är

Det är fortfarande oklart var Nella befinner sig. Therése Åkerberg menar att myndigheterna brustit, bland annat genom att låta föräldrarna lämna utredningshemmet med Nella. Hon hänvisar till en dom i kammarrätten i Göteborg från 2022 där det står att föräldrarna ”inte bedöms ha någon förändringspotential”.

– Det är en sorg och en saknad. Hon bodde större delen av sitt liv med mig, säger familjehemsmamman Therése, som misstänker att Nella nu är utomlands.

Asylärenden gentemot annan stat

Några officiella uppgifter om att Nella är utomlands finns inte. Therése misstanke är baserad på ett mejl mellan Socialförvaltningen och Förvaltningsrätten där den förstnämnda skriver att de väntar på information från Utrikesdepartementet och Dublinenheten.

Utredning om egenmäktighet med barn

Under tiden pågår en utredning om egenmäktighet med barn. Det bekräftar åklagare Nan Kinnander.

– Jag kan inte uttala mig mer om förundersökningen med hänvisning till den sekretess som råder. Men generellt kan det vara så att man utreder om det finns ett LVU-beslut som en förälder inte hörsammat, säger hon.

Vill se en lagändring

Therése Åkerberg vill nu få till en Lex Nella – en lagändring som gör att lagen om vård av unga (LVU) inte ska trumfas av utlänningslagen.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med Utrikesdepartementet och Migrationsverket som med hänvisning till sekretess inte kan kommentera om de är inkopplade i ”Nellas” ärende.

SVT har även kontaktat ”Nellas” och de biologiska föräldrarnas juridiska ombud. Nellas ombud lämnar ingen kommentar och från de övriga inväntar vi svar.

Hör Therése Åkerberg berätta i intervjun ovan.

Vad är Dublinenheten, LVU och egenmäktighet med barn?

• Dublinenheten är en avdelning vid Migrationsverket som hanterar asylärenden som drivs gentemot en annan stat som omfattas av Dublinförordningen. Det vill säga EU:s 27 medlemsländer, samt Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein.

• Egenmäktighet med barn innebär att någon gör sig skyldig till ett obehörigt ingrepp i, eller missbruk av, vårdnaden av ett barn under femton år. Straffet är i regel böter eller fängelse i högst ett år. Om brottet avses som grovt kan det ge fängelse i högst fyra år.

• LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) är ett regelverk som bland annat bestämmer hur och när socialtjänsten kan besluta om att ett barn under 18 år ska omhändertas från den som har vårdnaden om barnet.

Källor: Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Brottsoffermyndigheten, Riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.