Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från olyckan på väg E22 utanför Hörby i klippet ovan. Foto: TT

Nickade till bakom ratten – busschaufför åtalas efter olyckan utanför Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åtalet ses busschauffören nicka till flera gånger på bussens övervakningskamera innan olyckan. Chauffören nekar, men åklagaren godtar inte hans förklaringar utan åtalar honom för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppskada.

Olyckan skedde en snöig morgon på E22 utanför Hörby och fyra passagerare skadades allvarligt när bussen åkte av vägen och vällte. Nu åtalas busschaffören, det skriver Skånska Dagbladet.

På bussens övervakningsfilm syns att chauffören nickar till vid ett flertal gånger. Han nekar till anklagelserna och menar att han har problem med nacken och att han sträckt på sig. Den uppfattningen delas inte av polis och åklagare.

Dåligt väglag

Bussen höll hastighetsgränsen på sträckan, men enligt åtalet var det ändå för fort med tanke på det snöiga väglaget.

Advokaten menar att det kan finnas alternativa förklaringar till olyckan, till exempel en stark vindby som överrumplade chauffören när han kliade sig i ansiktet.

Busschauffören åtalas för både vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.