• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nikotinkaninen ska få fler rökare att kasta fimparna i askkoppen. Foto: Bernard Mikulic

Här är ”nikotinkaninen” – den nya fimpdödaren

Uppdaterad
Publicerad

Ystad, Lund och Trelleborg var först ut med nikotinkaninen. Nu är Kävlinge igång och resultaten hittills lovar gott.

Nikotinkaninen ska få fler rökare att kasta fimparna i askkoppen och inte utanför. Konceptet handlar om ”nudging” – att med försiktiga knuffar styra beteenden i önskad riktning. Nikotinkaninen och askkoppen har en skarp gul färg med färglada stenplattor som leder fram till askoppen där fimpen ska hamna. Askkoppar och papperskorgar har annars ofta en mörk färg för att smälta in och inte väcka uppmärksamhet.

Hoppas på spridning

Konceptet finns idag i Ystad, Lund, Trelleborg och i höstas infördes det i Kävlinge. Ann Thorén är projekledare på Sysav:

– Fimparna minskade med 56 procent och det var ett jättebra och lyckat resultat som ökade med tiden så att effekten höll i sig. Nu när vi har ett färdigt koncept så hoppas vi att detta ska sprida sig. Att kaninen dyker upp i fler kommuner.

Ola Åkesson från Kävlinge kommun var skeptisk till idén när det infördes men nu han ser skillnaden.

– Först tänkte jag: kan det här verkligen fungera? Kan detta verkligen gå? Innan var här väldigt mycket fimpar på marken. Man slängde liksom bara den men nu hittar fimpen rätt, den hittar till askoppen.

En miljard fimpar

Fimpar är det vanligaste skräpet vi har i Sverige med cirka en miljard fimpar som kastas varje år. Cigarettfilter är gjorda av plast som det tar 100 år att bryta ner i naturen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.