Med VR-glasögon blir det möjligt att följa cellens funktion inifrån. Förhoppningen är få människor att bättre förstå de upptäckter som har belönats med nobelpriset. Foto: Sofia Ekhem

Följ med in i kroppens celler med VR-teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu lanserar ett Malmöföretag en VR-upplevelse som ska få människor att bättre förstå de upptäckter som har belönats med nobelpriset. Med VR-teknik kan man nu kliva in i cellen och utforska den inifrån, och på nära håll se och få förklarat processer som pågår i kroppen.

Upptäckten om cellens biologiska klocka belönades med nobelpriset i medicin förra året. Vi lät SVT Nyheter Skånes praktikant Herman Svensson undersöka saken på nära hålll.

– Man kan åka upp, kolla ner... Det är mycket som händer här inne, det finns information om cellerna, säger Herman Svensson.

VR-produktionen låter oss kliva in i cellen och utforska varje del av den. Vi får då se hur DNA-strängar inne i cellkärnan släpper ifrån sig ett slags recept som simmar vidare in i en ribosom. Där tillverkas olika typer av protein.

– Sen när de här proteinerna frigörs och är klara möter de varandra och parar sig, och simmar tillbaka in i cellkärnan, säger Mats Eliasson som är vd för One Reality, företaget som tagit fram VR-produktionen.

Den här produktionen blockeras sedan och det är det som gör att vi blir trötta på kvällen. Det var alltså den upptäckten som tre forskare mottog medicinpriset för förra året.

Vill sprida kunskap

Nu är tanken att skolungdomar, medicinstudenter eller den nyfikna allmänheten ska använda sig av VR-tekniken för att lära sig mer om hur kroppen fungerar.

– Syftet är att sprida kunskap om upptäckterna, och entusiasmera kommande generationer till att börja studera vetenskap. Det här är ett sätt att introducera dem till det, säger Mats Eliasson.

Det är en effektivare och snabbare kunskapsöverföring som är syftet med den här satsningen.

– Kunskapsmängden ökar ju totalt sett. När jag gick i skolan så fanns det en viss mängd, och den har mer än fördubblats fram till nu, säger Mats Eliasson.

Praktikant-Herman tar nog även han med sig några nya kunskaper från besöket inuti människokroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.