Explosionen i en kokpanna på Nordic Sugars anläggning i Örtofta skedde den 18 november 2023. Foto: SVT arkivbild

Nordic Sugar utreds för brott efter explosionen på sockerbruket i Örtofta

Publicerad

Arbetsmiljöverket polisanmäler Nordic Sugar efter explosionen på sockerbruket i Örtofta i november 2023.

Verket anser inte att företaget fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen och vill att åklagare tar ställning till om ansvariga ska åtalas.

Det var i november 2023 som en allvarlig olycka inträffade på sockerbruket i Örtofta. En kokpanna exploderade vilket förstörde delar av anläggningen. Bråte spreds över ett stort område, bland annat ut på intilliggande järnvägsspår och tågtrafiken stängdes av under ett par dygn.

Stora problem för odlarna

Det tog tre veckor innan produktionen kunde startas igen och eftersom det här är Sveriges enda sockerbruk ställde det till problem för odlarna som inte kunde leverera sina sockerbetor som planerat.

Trots att explosionen var våldsam skadades ingen person vid olyckstillfället.

Har inspekterat på plats

Nordic Sugars utredning visade att explosionen orsakades av en kemisk reaktion, så kallad strecker, som ledde till en snabb värme- och gasutveckling i kokpannan. Efter händelsen utbildades personalen och rutinerna ändrades.

Även Arbetsmiljöverket har utrett händelsen och har även varit på plats i Örtofta för inspektion. Nu anmäler man alltså företaget till polis och åklagare eftersom man anser att företaget inte fullgjort sina skyldigheter när det gäller arbetsmiljön.

– Huruvida det förelegat konkret fara respektive om arbetsgivaren kan läggas vårdslöshet av tillräckligt allvarligt slag till last överlämnar Arbetsmiljöverket till åklagare och polis att bedöma, heter det i anmälan.

Explosionen gjorde att tågtrafiken stoppades. Hör vad Trafikverket sa då om problemen:

Explosion på sockerfabrik utanför Eslöv. En man och en byggnad med trasig fasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bråte från explosionen landade på järnvägsspåren och stoppade tågtrafiken i ett par dagar. Foto: Teresia Loive/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.