EU-kommissionen hade med stöd från forskarna lagt förslag om en rejäl minskning av torskfisket med nästan 90 procent i västra Östersjön och 40 procent i de östra delarna inför måndagens fiskeministermöte i Luxemburg.
Men så långt gick aldrig att nå. Motståndet från Tyskland och Danmark var för kompakt.
– Jag anser att det är orealistiskt, för samhällsekonomiskt kan det leda till ett slut på fisket i västra Östersjön, hävdade tyske fiskeministern Christian Schmidt på väg in till mötet.
Fem fiskar i taget
I stället slutade det med en 55-procentig minskning i västra Östersjön och 25 procent minus i öster.
Dessutom införs en begränsning för fritidsfisket. Fem torskar per person och dygn gäller från årsskiftet. Och i februari och mars går siffran till och med ner till tre fiskar per dygn.
– Det är ju en kraftig begränsning för torskfisket, konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efter nästan 14 timmars förhandlande.
-Det har ju varit en kompromiss det här och Sverige har givetvis velat ha ännu mer begränsningar, men jag tycker att det ändå är en väldigt bra kompromiss.
”Vi är tvungna”
Vad gäller fritidsfisket säger Bucht att ministrarna gjort vad som måste göras.
– Vi är tvungna att reglera fritidsfisket för att skydda det här beståndet som är så illa ansatt. Det är samma för alla, oavsett nation. Det är gemensamma regler vi har i EU och då kan vi inte ha olika regler beroende för vilket land det är, säger Bucht.
Hur det begränsade fritidsfisket ska kontrolleras återstår samtidigt att se.
– Det kommer man att ha en kontroll på nationell nivå. Exakt kan jag inte gå in på – jag kan inte de bitarna, säger landsbygdsministern.
Fakta: Fiskekvoter i Östersjön
Här är fiskekvoterna i Östersjön för år 2017, jämfört med i år i procent:
Torsk i östra Östersjön: -25
Torsk i västra Östersjön: -56
Sill i västra Östersjön: +8
Sill i Bottenhavet/Bottenviken +17
Sill i Rigabukten -11
Skarpsill +29
Rödspätta +95
Lax i Östersjön: oförändrat
Lax i Finska viken -20
Källa: Regeringen