– Hade det varit för fem år sedan så hade det här bara fungerat om jag kunde alla arterna, säger fjärilsforskaren Lars Pettersson.
Med hjälp av en mobilapp har han precis identifierat ett tjugotal nattfjärilar i en fälla utanför Ekologihuset vid Lunds universitet.
De gråspräckliga insekterna är svåra att se skillnad på med blotta ögat. Att artbestämma dem kräver tid och erfarenhet – men med mobiltelefonen i handen går det snabbt för Lars Pettersson.
AI tränas att känna igen olika arter
Appen han använder sig av är baserad på nyutvecklad AI-teknologi som Lars Pettersson och hans kollegor vid Lunds universitet varit med och tagit fram. De har hjälpt till att träna den artificiella intelligensen att känna igen ett stort antal arter av nattfjärilar.
Med dess hjälp kan fjärilarna nu kartläggas i Skåne i betydligt större skala än förr.
Automatiska fällor fotar nattfjärilarna
På flera platser i Skåne står ensamma maskiner och lyser upp natten. Det är automatiska fällor som på egen hand fotar alla insekter som kommer och sätter sig på den upplysta skärmen. Bilderna analyseras sedan med hjälp av samma artificiella intelligens som i mobilappen.
– De matar vi sedan in i en dator som klipper ut varje djur och artbestämmer, berättar Lars Petterson.
På det sättet kan forskarna vid Lunds universitet nu för första gången skapa en mer heltäckande bild av vilka nattfjärilar som finns i Skåne. Dessutom kan de följa hur populationerna förändras över tid.
Viktigare än man vetat
Forskningen har historiskt sett ägnat nattfjärilar begränsat intresse. De är svåra att identifiera och är främst aktiva på natten. Tack vare den nya AI-teknologin har man nu fått upp ögonen för att de gör stor nytta i naturen.
– Man har upptäckt, bland annat genom projekt som vi varit med i, att de är himla viktiga pollinatörer, säger Lars Pettersson.