Margot Olsson är kvinnofridssamordnare på Malmö Stad Foto: Sanne Kleiner

Var femte i nian lever under hedersförtryck – nu lanseras ny kampanj

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att var femte niondeklassare i Malmö lever under något slags hedersförtryck. Nu lanserar Malmö stad en kampanj för att sprida kunskap.

I december lanseras en informationskampanj som ska uppmärksamma och motarbeta hedersförtrycket i Malmö. Margot Olsson är kvinnofridssamordnare på Malmö Stad och arbetar med frågor som rör hedersproblematik. Hon menar att det behövs göras ännu mer, bland annat i skolorna.

– Det här behöver uppmärksammas ännu mer, på många olika håll. Man har inte alltid sett hur stort problemet är. Delvis tror jag det handlar om brist på kunskap och delvis om rädsla. Det finns en osäkerhet kring hur man ska tala om den här frågan, säger Margot Olsson.

Var femte i Malmö lever under hedersförtryck

I december sätts affischer upp på skolor, fritidsgårdar och ideella föreningar för att sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Kampanjen är en del av ett större arbete som Malmö stad gör för att motverka hedersförtryck.

Bakgrunden är en ny rapport, gjord av forskare vid Örebro universitet, som visar att en av sex niondeklassare i landets storstäder, 13 procent, lever med någon form av begränsning på grund av hedersnormer. I Malmö är siffran så hög som 20 procent, vilket betyder att var femte niondeklassare i Malmö är utsatt.

Rapporten ger en bild av i vilka miljöer våldet och förtrycket utövas, var man utsätts, vilka som utövar våldet, vilka följder våldet får och vart man vänder sig för stöd.

I Malmö har 2 700 niondeklassare svarat på enkäten. Det är nästan samtliga av alla niondeklassare i de kommunala skolorna och friskolorna.

Hit kan du vända dig för att få stöd

Malmö stad har samlat länkar, information samt telefonummer man kan vända sig till om man är utsatt för hedersförtryck. Information hittar du här.

Mer information om hedersförtryck kan du hitta här.

Regeringens definition av hedersförtyck hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.