Högevallsbadet i Lund testar att rengöra somliga utrymmen med ozonvatten istället för kemikalier. Foto: TT/Högevall

Nu ska simhallen städas – med vatten

Publicerad

För att städa och rengöra efter 9 000 besökare i veckan används en hel del kemikalier på Högevallsbadet i Lund. Nu hoppas simhallen kunna ersätta stora delar av kemikalierna med ozonvatten.

Att hålla rent på ett badhus med tusentals besökare kräver viss möda. Därför används vanligtvis stora mängder kemikalier för att få bukt med fett och smuts och då krävs såväl kunskap som redskap för att hantera kemikalierna.

– Somliga utrymmen är svåra att städa så vi försöker ofta hitta nya metoder. Vi tog hjälp av Lundafastigheter som då testade olika metoder på ett särskilt utrymme och då visade sig ozonvatten verka fungera bra. Så vi tänkte att då kan vi ju testa det på fler utrymmen, säger Stefan Sjöström, verksamhetsansvarig på Högevall.

Jämför mot kemikalier

Ozon är en naturligt förekommande form av syre. Ozonmolekylen består av tre syreatomer (O3) och är oxiderande, vilket innebär att det reagerar, i kontakt med föroreningar och bakterier. På så vis kan det användas till att desinficera ytor. Restprodukten av processen är rent syre. Stora mängder ozon i luften kan vara farligt, men i vatten är det harmlöst för människor.

– Nu testar vi ozonvatten genom att samla in information och jämför det med resultatet från städning med kemikalier, säger Stefan Sjöström.

Kan få fler användningsområden

En ozonomvandlare har köpts in från Kanada och själva städningen har köpts in från Lundafastigheter, vilket innebär att utbildad städpersonal sköter rengöringsarbetet i stället för badvärdar eller receptionspersonal.

– Lundafastigheter städar på hundratals anläggningar i hela Lunds kommun och kan, om satsningen på Högevall faller väl ut, förändra hela sin verksamhet mot ett mer hållbart arbetssätt, säger Thomas Lindhard, enhetschef på Högevall, i en kommentar.

Testerna med ozonvatten kommer att pågå i åtminstone några månader till innan de eventuellt kan tas i bruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.