Foto: Osby kommun/Golder Associates

Nu ska en av Skånes giftigaste platser saneras

Uppdaterad
Publicerad

Skånes sjunde giftigaste tomt ska äntligen saneras. Pengar från staten har trillat in och arbetet med att undersöka hur marken vid den gamla kemtvätten i Sibbarp ska renas är redan igång.

Den gamla kemtvätten i Sibbarp utanför Osby hade sin mest aktiva period mellan mitten av 1950-talet fram till 1970, därefter drevs den i mindre skala från slutet av 1980-talet till 2001. Det var länge sedan nu men marken bär tydliga spår efter verksamheten.

De klorerade ämnen som användes för att tvätta textilierna har genom åren sipprat ned i marken och tomten har hamnat i riskklass ett och på plats sju på Länsstyrelsens lista över giftiga platser som behöver saneras från kemikalier.

– Hos de tidiga kemtvättarna var inte utrustningen tillräckligt tät och man visste inte om riskerna och var inte riktigt lika försiktig vid hanteringen. Det var saker som man tyckte att man gjorde bra då men inte gjorde tillräckligt bra, säger Klas Arnerdal som är enhetschef på Renare mark och vatten på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Åratal av förberedelser

Under tio år har man gjort undersökningar på platsen för att kunna kartlägga omfattningen av föroreningarna och under 2013 gjordes en huvudstudie där man bland annat kontrollerade hur djupt i marken föroreningarna har letat sig ned. Men nu börjar förberedelserna på allvar inför den verkliga saneringen av platsen.

Eftersom det inte har gått att reda ut vem som idag bär ansvar för föroreningarna har pengarna för insatsen behövt komma från statligt håll. Sedan 2015 är det Sveriges geologiska undersökning som är huvudman för arbetet.

Metoderna är flera för att rena förorenad mark. Vid liknande saneringar har en metod använts där värmeelement värmt upp marken för att på så sätt förånga kemikalierna som sedan tas om hand.

– Det är alltid väldigt positivt när det går i den här riktningen, säger Theres Lundahl som är miljöinspektör på Osby kommun. Det är viktigt att ha en hög ambitionsnivå när det gäller giftfri miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.