Vattenproverna registreras ute i fält. Foto: Backa Elias Bondpä

Nu undersöks giftmossen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen undersöker nu mossen utanför Örkelljunga där Multofabriken tidigare har dumpat gifter.

Där tillverkades räknemaskiner av märket Addo. Cyanid användes för att ytbehandla metalldelarna. Resterna av giftet kokades i en stor gryta ute på fabriksplanen.

– Det var en helt vanlig tvättgryta. Sedan hällde man i järnsulfat och efter det skulle cyaniden vara avgiftad. En man fick stå och röra i soppan med en träpinne, berättade tidigare fackbasen Bertram Eriksson i Sydnytt i våras.

Gifttunnor i Skönna mosse

Komplext arbete

Nu utreder Länsstyrelsen i Skåne de eventuella föroreningarna efter AB Multo i utkanten av Örkelljunga mellan 1948 och 1973. Men det är ett komplext arbete eftersom hanteringen ligger så pass långt tillbaka i tiden.

Electrolux som köpte Facit som bedrev verksamheten har låtit undersöka de historiska förhållandena. I en dokumentation av Multos historia framkommer uppgifter om att tunnor med cyanidrester förseglats och dumpats i en mosse nära Multo. Det är denna mosse som nu undersöks.

Magnetfält mäts

Miljökonsulten David Barkels går runt med en apparat som ser ut som ett flera meter långt, orange rör. Med hjälp av det mäter elektrisk ledningsförmåga och avvikelser i jordens magnetfält. Varje sekund registreras mätvärdena tillsammans med deras geografiska positioner som tas med hjälp av en liten gps-apparat.

– Man tänker sig ju att ifall att det ligger järntunnor här, så kommer det att leda elektrisk ström vilket gör att det kommer att bli en avvikelse dels på magnetfältet, för de två hör ihop, och dels kommer man att få högre ledningsförmåga, säger David Barkels.

Under torsdagen kommer rör att sättas ner för provtagning av vattnet i mossen. Resultaten av undersökningen blir dock klara först senare.

Mängder av gift

Tunnorna på mossen är en sak, men i Sydnytt i våras uppgav Bertram Eriksson att själva fabriksområdet är ett ännu värre problem.

Enligt honom användes mängder av olika gifter på området utan vare sig säkerhetsföreskrifter eller miljöregler. Men där är det också svårare att reda ut vem som ska stå för saneringen, eftersom flera olika företag bedrivit verksamhet på området.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gifttunnor i Skönna mosse

Mer i ämnet