Det har funnits en frustration både från brottsbekämpande myndigheter men också hos postoperatörer och personal som hanterar postförsändelserna att de inte kunnat larma om de misstänker något olagligt. Postsekretessen har satt stopp för det.
I takt med ökad illegal handel via svenska internetkonton har mängden narkotika ökat i postflödet.
– Vi kan se genom våra utredningar att det är förhållandevis vanligt med illegala varor i brev och paket. Det är ett sätt för gärningspersonerna att undvika att bli ertappade, att man vill minimera den tid man bär runt på sakerna, säger Jonas Eronen polisens presstalesperson.
En miljon brev med narkotika
I utredningen och propositionen bakom lagändringen står det att ”polismyndigheten uppskattar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med posten varje år. Den ökade tillgången genom näthandel innebär också att narkotika sprids till orter och platser där det inte finns någon fysisk droghandel”.
Även illegala vapen, explosiva varor, falska id-handlingar och olagliga substanser hittas.
– Tyvärr så förekommer det att kriminella nyttjar våra tjänster för att distribuera varor, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson.
Han säger också att det är ett arbetsmiljöproblem med farliga substanser i posthanteringen.
Kan bryta tystnadsplikten
Den 2 januari 2023 ändras bestämmelserna för medarbetare i postverksamhet som ges möjlighet att under vissa förutsättningar och på eget initiativ bryta tystnadsplikten.
Postnord, som är störst bland de 30 företag som har tillstånd att bedriva inrikes brevbefordran i landet, har utarbetat rutiner för sina anställda och ombud.
– I praktiken innebär det för oss att om vi upptäcker något misstänkt olagligt under normalhantering så har vi en rättighet att tipsa brottsbekämpande myndigheter men ingen skyldighet, säger Alexis Larsson.