Skärpt straff för amfetaminsmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fyra som dömts för det rekordstora smugglingförsöket av amfetamin, får sina straff skärpta i hovrätten.

I november förra året gjorde polisen det största beslaget av amfetamin någonsin i Sverige då 150 kilo av drogen hittades i en lägenhet i Helsingborg.

Fyra män greps för inblandning i smugglingen och under onsdagen fick de sina domar av hovrätten i Malmö.

Rekordbeslag av amfetamin

I Helsingborgs tingsrätt dömdes den 41-årige huvudmannen från Hässleholm till 10 års fängelse, två dömdes till sex års fängelse och den fjärde till tre års fängelse.

Hovrätten skärper straffet för de två som dömts till sex års fängelse. Båda döms istället till sju års fängelse och en av dem döms också till tidsbestämd utvisning. I övrigt står tingsrättens dom fast.

155 kilo amfetamin

Den 21 november 2012 greps den 65-årige taxiföraren på väg till Malmö. Samma dag hittade polisen påsar och kartonger i hans bostad i Helsingborg, fyllda med amfetamin. Sammanlagt beslagtogs drygt 155 kilo – ett svenskt rekord.

Gripandet hade föregåtts av lång tids spaning från polisens sida, bland annat genom telefonavlyssning. Narkotikan hade transporterats i lastbil från Holland till Helsingborg.

Ytterligare tre män greps för inblandning i smugglingen. Huvudmannen dömdes till 10 års fängelse och överklagade domen. Enligt mannens försvarare, Lars Kruse, kände sig 41-åringen tvingad att delta i smugglingen.

– Han har varit djupt skuldsatt. Han och hans familj har känt sig hotade och han har agerat i en nödsituation, säger han.

41-åringens försvarsadvokat Lars Kruse är besviken över domen.

– Min klient har ju angett att han befann sig i en nödsituation och blivit tvingad att delta i den här smugglingsoperationen. Han anser att domstolen borde ha beaktat det och änkt straffet, säger Kruse.

Nu ska advokaten analysera domen och överlägga med sin klient.

– Vi får ju överväga om vi ska försöka få upp domen i högsta domstolen.

Enligt polisens beräkningar varierar amfetaminpriset på gatunivå i Sverige mellan 100 och 500 kr per gram.

Fakta

* 155 kilo amfetamin gömdes i en lastbil i Nederländerna. I Sverige tog en 65-årig man emot lasten och förde den vidare till sin lägenhet i Helsingborg. En tredje man som pekas ut som organisatör har tidigare dömts till tio års fängelse. En fjärde man har transporterat små delar av lasten vidare till försäljning och är dömd till tre års fängelse.

* Telefonavlyssning utgör en stor del av bevisningen.

* Narkotikans marknadsvärde ska ha uppgått till omkring 30 miljoner kronor.

* Amfetaminet var till stor del färdigförpackat och lasten ska enligt åklagaren ha innehållit 1,5 miljoner missbrukardoser.

Källa: Hovrätten över Skåne och Blekinge, Rikskriminalpolisen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordbeslag av amfetamin

Mer i ämnet