En delad bild som visar en karta över Skåne län med flera markerade platser, representerade av orange prickar, på vänster sida. På höger sida står en reporter i en svart jacka som håller i en mikrofon med en logotyp. Reportern är i en utomhusmiljö med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se några rofyllda platser, och höra mer om satsningen. Foto: Region Skåne/SVT

Ny karta hjälper skåningar hitta lugnet i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne har lanserat en interaktiv karta som uppmuntrar invånare att dela sina favoritställen för återhämtning och inre lugn, och ger både besökare och skåningar möjlighet att upptäcka rofyllda platser.

Den nya kartan som Region Skåne lanserat, är tillgänglig för alla och ger möjligheten att dela med sig av sina mest rofyllda platser, och samtidigt inspireras av andras tips.

Återhämtning genom rörelse och natur

Oavsett om man finner sitt inre lugn i en avskild skogsdunge eller mitt i stadens folkmyller, är tanken att skapa en resurs för alla som söker en paus från vardagens stress. Den nya kartan följer upp Visit Skånes tidigare lansering av ”The Map of Quietude”, en karta över avkopplande platser i Skåne

– Syftet med den här insatsen är att lära människor att hantera stress och oro, vilket är vanligt förekommande i mångas liv, berättar psykologen Johannes Malm.

”Tagga din plats”

Lanseringen av den interaktiva kartan är en del av kampanjen ”oktobeRo”  under oktober månad, där Region Skåne uppmuntrar invånare att reflektera över var de hittar sitt inre lugn. Syftet är att uppmärksamma vikten av återhämtning och avkoppling i en hektisk vardag.

Hör Johannes Malm berätta mer om varför det är så viktigt med rofyllda platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.